Protestatarii au considerat cheltuielile de organizare mult prea mari pentru economia ţării. Autorităţile de la Roma au alocat 63 de milioane de euro pentru pavilionul naţional, însă, pe parcurs, suma a crescut până la 92 de milioane.

Pentru EXPO MILANO 2015, a fost aleasă tema „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă". În ciuda controverselor legate de finanţare, evenimentul se bucură de popularitate în rândul localnicilor, dar şi al turiştilor, mai ales că în cadrul ceremoniei de inaugurare a vorbit Papa Francisc, cei drept printr-un mesaj video.

„Dragi fraţi şi surori, bună ziua. Expoziţia este o posibilitate bună pentru globalizarea solidarităţii. Să încercăm să n-o pierdem şi să apreciem acest moment. Tema "Hrănirea planetei" reprezintă un caz de urgenţă pentru viaţă”, a declarat şeful bisericii romano-catolice, Papa Francisc.

145 de ţări iau parte la Expo Milano. Organizatorii au vândut până acum zece milioane de bilete şi se aşteaptă la câştiguri de peste zece miliarde de euro, până la sfârşitul lunii octombrie, când se încheie evenimentul.