12:39:08 28.03.2024
Stiri

Un director de şcoală, DEMIS prin ordinul ministrei Corina Fusu: Este acuzat că îşi însuşea banii instituţiei

Anticorupție 05.09.2016 15:00 Vizualizări2160 Autor: Ziarul National
Un director de şcoală, DEMIS prin ordinul ministrei Corina Fusu: Este acuzat că îşi însuşea banii instituţiei timpul.md


Directoarea Şcolii Profesionale nr. 2 din Chişinău, Valentina Dobândă, a fost demisă din funcţie prin ordinul ministrului Educaţiei, Corina Fusu.

Decizia vine după mai multe controale efectuate la această instituţie în cadrul cărora a ieşit la iveală faptul că directoarea ar fi utilizat banii şcolii în interese personale.

Ministerul Educației a stabilit că, în perioada anilor 2014-2015, administrația ȘP nr.2 a efectuat cheltuieli salariale neîntemeiate în mărime de peste 480 de mii de lei, dintre care peste 88 de mii de lei au fost achitate directorului, contribuind la prejudicierea bugetului de stat în aceeași mărime.

Totodată, în această instituție, unele persoane au fost angajate în funcții pentru care nu dispun de calificările respective (soțul directorului, care este angajat în funcție de șofer, mai deține concomitent o funcție deplină de lăcătuș-reparator, pentru care nu are pregătirea profesională necesară). De asemenea, unii profesori angajați pe o normă didactică ce variază de la 1 la 1, 5 li s-a permis cumularea a 1,5 salarii de maistru.

De asemenea, chiar dacă Ministerul Educației nu și-a dat acordul pentru deplasarea elevilor la practică în România în lunile iunie-iulie 2015, directorul instituției a contractat mai mulţi agenți economici din România. Contractele încheiate cu agenţii economici nu includ clauze privind cuantumul şi modul de transfer la conturile instituției a mijloacelor bănești de la practica de producție a 55 de elevi şi nu există documente confirmative de achitare a sumelor cuvenite elevilor pentru munca prestată.

Rezultatele verificărilor arată că facturile şi ordinele de plată a mijloacelor bănești eliberate de către agenţii economici au fost semnate de către directorul ŞP nr.2, fără a fi predate contabilității. În felul acesta, bugetul școlii a fost prejudiciat de o sumă de 3 650 de euro și 6 275 de roni.

Şi la cazarea elevilor în cămin au fost depistate nereguli. Un control efectuat de Centrul Național Anticorupție pe 26.11.2015 a constatat că o mare parte din persoanele cazate în căminul școlii nu au putut prezenta bonurile de plată ce ar confirma achitarea taxei de cazare în casieria școlii, dar nici nu erau înregistrate cu datorii în evidența contabilă a instituției. În total, pierderile estimate la capitolul taxe de cazare au însumat peste 199 mii lei, mijloace care au fost recuperate silit pe parcursul perioadei ulterioare.

Valentina Dobândă a scris explicaţii referitoare la cele incriminate, iar Ministerul Educaţiei susţine că acestea nu fac decât susţină învinuirile care i se aduc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md