„Ceea ce face Plahotniuc cu holdingul lui media se numeşte propagandă. El este motivat de un alt factor, factorul supravieţuirii. El a furat, el a prădat, el a făcut foarte multe nelegiuiri şi motivaţia lui este să supravieţuiască. El are nevoie de putere. Cât va ţine puterea, va supravieţui. Cum cade de la putere, el va fi nevoit să-şi ispăşească pedeapsa pentru porcăriile pe care le-a făcut”, a declarat Victor Ţopa în cadrul interviului care a fost accesat de circa 76 de mii de internauţi.

Următoarea ştire care a trezit interesul a peste 31 de mii de cititori este Ana Ursachi: „Platon a fost avertizat că viaţa sa este în pericol; Mimarea unei sinucideri ar putea interveni în urma unei comenzi”.

„Acum a fost încuviinţat mandatul de arestare pentru o insinuată învinuire. De fapt, esenţa învinuirii nu este cunoscută. Apărătorii nu au fost lăsaţi să citească documentele. Important este că Platon se declară nevinovat şi el a făcut o acuzaţie fermă, numindu-l pe Plahotniuc principalul beneficiar al furtului miliardului şi unul din beneficiarii de bază a afacerii supranumită Laundromat, adică spălare de bani. Încă o informaţie foarte utilă este că Platon declară că se simte bine şi nu are de gând să intre sub incidenţa unei depresii sau să-şi termine viaţa printr-un suicid. Asta însemnând că Platon înţelege că viaţa sa este în pericol, iar o potenţială mimare a unui atac de cord, accident vascular sau sinucidere ar putea interveni drept urmare a unei comenzi”, a menţionat avocatul Ana Ursachi.

Clasamentul acestei săptămâni continuă cu raportul Curţii Europene de Conturi, care concluzionează că suportul financiar oferit de UE Republicii Moldova pentru consolidarea administraţiei publice a avut doar un efect limitat, iar fondurile suplimentare nu au fost justificate.

„Deşi Comisia Europeană a identificat în mod corect riscurile de corupţie şi de instabilitate macroeconomică în Republica Moldova, reacţia sa ar fi putut să fie mai rapidă în momentul în care riscurile s-au materializat. În contextul semnării, în 2014, a Acordului de Asociere, însoţit de crearea Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Comisia a încheiat în octombrie şi noiembrie 2014 două acorduri de finanţare, unul pentru intervenţii de sprijin bugetar sectorial pentru reformele politicii în materie de finanţe publice şi unul privind punerea în aplicare a Zonei de liber schimb. Comisia a efectuat, în acest cadru, o plată de 16 milioane de euro în decembrie 2014. Riscurile legate de sectorul bancar fuseseră menţionate atât de către FMI, cât şi de către Comisie încă din 2012”, menţionează auditorii externi.

În TOP-ul celor mai citite materiale se află şi avocat din Germania: „Condamnarea lui Victor Ţopa de justiţia moldovenească a fost ilegală, a existat multă presiune pe judecători; Autorităţile germane au calificat sentinţa drept una politică”.

„Sunt ferm convins: condamnarea penală a domnului Victor Ţopa a fost ilegală. Condamnarea a fost bazată în mod special pe declaraţiile aşa-ziselor victime. Mărturiile acestor victime nu au fost confirmate prin probe. Ştiu totul despre acest caz. Sunt convins că a existat multă presiune politică pe judecătorii acestui caz de la un nivel foarte înalt în Moldova. Domnul Ţopa a fost citat la tribunal într-o instanţă care nu a avut nicio responsabilitate teritorială şi jurisdicţională. Nici domnul Ţopa, nici avocatul său nu au fost prezenţi. Respectiv, clientul meu a fost condamnat în absenţa sa, în absenţa avocatului său şi, mai presus de toate, fără ca dosarul să fie pe masă”, a declarat avocatul german Felix Dorr într-un interviu pentru Jurnal TV. Ştirea a fost accesată de circa 23 de mii de ori.

Cu peste 18 mii de vizualizări, următorul articol în TOP este politolog: „Plahotniuc e în ofensiva de spălare a imaginii de criminal, codoş şi om mic cu pretenţii nemărginite; Regimul de la Chişinău - cel mai ilegitim de la declararea independenţei RM”.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Octavian Milewski afirmă că în următoarele săptămâni Vladimir Plahotniuc ar putea fi anunţat în urmărire internaţională de către SUA pentru spălări de bani şi furt în proporţii deosebit de mari. Mai mult, politologul crede că Bucureştiul a pierdut ultima bătălie pentru RM şi spune că mai mulţi experţi români lucrează pentru regimul Plahotniuc.

Un alt material care a stârnit interesul a peste 16 mii de cititori este Platforma DA şi PAS îşi reiterează poziţia privind desemnarea unui candidat comun la prezidenţiale.

Formaţiunile vor alege candidatul comun, dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase, la momentul oportun, iar precizările au fost făcut după mai multe informaţii manipulatorii.

„PAS confirmă încă o dată angajamentul privind desemnarea candidatului comun, la momentul oportun, în baza opiniei cetăţenilor”, spun reprezentanţii formaţiunii.

Şi Platforma Demnitate şi Adevăr şi-a confirmat poziţia faţă de desemnarea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

Următorul material din clasamentul acestei săptămâni este Declaraţie halucinantă! Ghimpu spune că poliţia putea să şi tragă în protestatari de Ziua Independenţei: „În alte state mai democratice se şi împuşcă”.

Ghimpu nu doar că justifică şi susţine acţiunile poliţiei, care a aplicat forţa fizică şi mijloacele speciale, ci chiar dă de înţeles că oamenii legii au tot dreptul să şi tragă, aşa cum se face „în alte state mai democratice”.

Ştirea despre lansarea de către Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a unei campanii de recrutare a voluntarilor a fost accesată de peste 13 mii de cititori Jurnal.md.

„Implicare este cuvântul de ordine în acest moment de cumpănă pentru ţara noastră. Guvernarea a sărăcit şi a pus în genunchi oamenii din Moldova. Prezentul arată sumbru, iar viitorul - tot mai incert. În aceste condiţii, fiecare din noi are de făcut o alegere: să permitem perpetuarea acestei situaţii sau să luptăm împreună pentru a schimba în bine viitorul ţării şi al oamenilor”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

Articolul Cătălin Josan, replică dură Direcţiei Cultură: „E penibil că autorităţile au început să închidă gurile artiştilor de frica unui tricou” a acumulat peste 10 mii de viziualizări.

Este fals ceea ce declară Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău, cum că abia la finele repetiţiilor de luni am anunţat că nu pot veni. Am contactat personal dirijorul orchestrei cu 35 de minute înainte repetiţie pentru a-l anunţa că nu pot veni. Ulterior, nu mi s-a mai răspuns la telefon pentru a stabili alte repetiţii, deci este fals şi faptul că am sunat abia cu o oră înainte de concert. E penibil că autorităţile de la Chişinău au început să închidă gurile artiştilor de frica unui tricou”, a declarat Josan.

EXPERŢI: Acţiunile guvernării de Ziua Independenţei - a treia tentativă de subminare a statalităţii RM; Gardul instalat în PMAN a demonstrat că toată ţara se află într-un ţarc este ultima ştire din clasament cu peste 10 mii de accesări.

„De fapt am văzut trei marionete care accidental se numesc preşedinte, spicher şi prim-ministru care de moderator au fost invitate în scenă, aşa şi s-a spus sunt invitaţi în scenă, după care am văzut şezând deputaţii în loje VIP, construite special cu această ocazie şi am văzut şi imaginile simbolice filmate cu drona, clar pentru aceşti invitaţi s-a făcut parada. De fapt, acest ţarc a demonstrat că toată ţara este după gard şi doar ei care sunt la guvernare la ei e sărbătoare, pentru ei se cântă, pentru ei se cântă, pentru ei se dansează, pentru ei defilează militarii”, a menţionat analistul politic Victor Ciobanu.