Botnari despre sectorul IT: Moldova poate să concureze pe piața internațională

Ratele de creştere, dar şi de absorbţie a noilor servicii şi interesul pe care-l manifestă faţă de acest domeniu noua generaţie oferă siguranţa că Moldova are oportunităţi mari de dezvoltare în această direcţie, a declarat ministrul Tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vasile Botnari, într-un interviu pentru IPN, realizat cu ocazia celei de a 25-a aniversări a Independenţei Republicii Moldova.

„Întrebarea şi marea provocare pentru Moldova este dacă poate să concureze cu succes pe piaţa internaţionala de comunicaţii şi produse IT, respectiv dacă poate să-şi găsească propria nişă pe piaţa globală şi să facă uz de cea mai bună resursă a sa – oamenii instruiţi şi creativi?”, a specificat oficialul.

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi-a fixat scopul ca Moldova să se regăsească printre primele 50 de ţări care sunt importante din punct de vedere al domeniului IT şi comunicaţii la nivel global. Pentru a avansa însă în dezvoltarea unei societăţi moderne digitizate, trebuie să se acţioneze perseverent, conform unei viziuni clare, a spus ministrul.

„Suntem siguri că sectorul TIC din Republica Moldova are un potenţial real de creştere, însă considerăm că această creştere va fi cu adevărat semnificativă la nivelul economiei naţionale doar atunci, când vom reuşi asigurarea competitivităţii produselor şi serviciilor IT. Pentru atingerea acestui obiectiv, eforturile noastre vor trebui concentrate pe dimensiunea dezvoltării infrastructurii de comunicaţii electronice, dezvoltării conţinutului digital local şi a serviciilor, educaţiei TIC, consolidării încrederii şi siguranţei în spaţiul virtual”, a spus ministrul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.