Eminescu trăiește! La Chișinău s-a desfășurat Congresul Mondial al Eminescologilor

eminescu
Foto: tudornedelcea.blogspot.md

Cel de-al V-lea Congres Mondial al Eminescologilor și-a început ieri (3 septembrie) lucrările la Academia de Științe a Moldovei. Forul a continuat astăzi (4 septembrie) la Centrul Academic Internațional „Eminescu”,

Solicitat de către MOLDPRES, academicianul Mihai Cimpoi, președintele congresului, a menționat că la acest for au participat eminescologi din R. Moldova, România, Chile, Italia, Albania, Turcia și Ucraina.

„Congresul a avut genericul „Eminescu – poet național și universal”, pornind de la definiția pe care i-a dat-o poetului criticul literar George Călinescu. Cu această ocazie, au fost lansate trei volume de George Călinescu: „Viața lui Eminescu”, „Opera lui Eminescu” și „Eminesciene dincolo de monografie”, editate în colecția „Opere fundamentale” a Academiei Române”, a menționat Cimpoi.

Despre modul în care este cunoscut Eminescu în țările lumii au vorbit profesorul Giusepe Manitta din Italia, Kopi Kucuky din Albania, Mario Castro Navarette (Chile), Ali Narcin (Turcia), Mihai Stan (România), Serghei Lucikanin și Vasile Tărâțeanu (Ucraina), iar profesorul Dumitru Copilu-Copilin a prezentat lucrarea ”Receptarea lui Eminescu în 85 de limbi – premize ale asimilării operei în literatura universală”.

Lucrările congresului s-au încheiat la Centrul Academic Internațional cu lansarea cărților „Eminescu după marea scanare” de Nicolae Georgescu, „N-a învățat cum se moare” (eseuri, traduceri) de Kopi Kucuky, „Mihai Eminescu. Poezii alese” de Mario Castro Navarette, „Mihai Cimpoi de la mitopo(i)etica la critica ontologică” de Theodor Codreanu ș.a.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente