10:20:13 16.04.2024
Stiri

Candidatul PCRM la șefia capitalei, partener de afaceri cu statul

Politică 02.05.2015 09:25 Vizualizări4127 Autor: Stela Mihailovici
Candidatul PCRM la șefia capitalei, partener de afaceri cu statul


CIFRE // Firmele gestionate de Vasile Chirtoca au câștigat în ultimii doi ani peste 370 de licitații organizate de diverse instituții publice

Candidatul propus de Partidul Comuniștilor pentru funcția de primar general al Chișinăului, Vasile Chirtoca, face afaceri de zeci de milioane cu statul. Majoritatea funcționarilor din R. Moldova se plimbă astăzi cu mașini cumpărate de la firmele holdingului „DAAC Hermes”, condus de Chirtoca, iar zeci de instituții publice au sisteme informaționale sau echipamente electronice livrate de același agent economic.

120 de milioane, bani publici

Numai în ultimii doi ani au fost încheiate tranzacții în valoare de 120 de milioane de lei între instituțiile statului și companiile-fiice ale „DAAC Hermes”.

Vasile Chirtocaa pus ochii pe banii publici acum 12 ani, când fostul șef de stat Vladimir Voronin i-a făcut prima ofertă tentantă firmei „DAAC Hermes” - să livreze Cancelariei de Stat 70 de mașini de marca „Skoda”.

Tranzacția s-a încheiat cu scandal, după ce s-a aflat că nu a fost organizată o licitație publică pentru achiziția autoturismelor. Între timp, statul a devenit „client fidel” al firmei, iar comuniștii au legat o „prietenie” cu Vasile Chirtoca.

Așa se face că, peste un deceniu, au ajuns chiar să-l lanseze în campania electorală pentru fotoliul de primar al capitalei. Businessmanul este gata să-și lase afacerile pe mâna altor persoane, doar „să poată conduce Chișinăul și să facă ceea ce n-au reușit alții”.

11 licitații câștigate în 2015

Dintre cele peste 40 de firme care fac parte din holdingul „DAAC Hermes”, cinci au o colaborare fructuoasă cu statul. Potrivit datelor Agenției de Achiziții Publice, în 2014, firmele lui Chirtoca au semnat contracte cu instituțiile publice în valoare totală de 38,7 milioane de lei, iar în 2013 cifra a fost de două ori mai mare – 80,7 milioane de lei.

În primele trei luni ale anului curent, companiile respective au câștigat deja 11 licitații cu o valoare ce depășește două milioane și jumătate de lei.

Mașini pentru funcționari

Trei agenți economici - „Daac Auto”, „Daac Autosport” și „Daac Autotest” - au livrat în anii precedenți sute de mașini pentru diverse instituții publice, de la primării până la Președinție. Cele mai mari contracte au fost semnate în anul 2013. Parlamentul a cumpărat atunci cinci autoturisme de model „Skoda Superb” pentru care a plătit 1,8 milioane de lei. Acestea îi plimbă astăzi pe șefii de fracțiuni și președinții de comisii parlamentare.

În garajul Președinției au ajuns alte câteva mașini în valoare totală de 1,7 milioane de lei cumpărate de la „Daac Auto”, iar Serviciul Vamal și Cancelaria de Stat au completat, în 2013, bugetele firmelor lui Chirtoca cu șase milioane de lei, achiziționând mașini.

Prețuri mai mici decât la concurenți

În același an, Inspectoratul Ecologic de Stat (IES) a cumpărat 18 mașinide teren pentru filialele teritoriale ale instituțiilor, care au costat 3,2 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul Ecologic Național.

„Daac Autosport” nu a câștigat din start licitația organizată de instituție, dar a insistat să obțină acest contract, renunțând la o parte din venituri.

„La prima licitație au participat doi operatori care au oferit prețuri ce depășeau valoarea estimativă a achiziției. Am anulat tenderul, iar când l-am organizat peste două luni „Daac Autosport” a propus un preț mult mai mic pentru mașinile de model „Dacia Duster” și a câștigat”, ne-a spus vicedirectorul IES, Vadim Stângaci, dar nu a putut preciza ce reducere a făcut firma, motivând că detalii cunoaște doar șeful Direcției logistică, care se află acum în concediu.

Reparație tot la firma „monopolistă”

Fiind importator unic la 11 mărci de automobile, „DAAC Hermes” este și principala companie care oferă servicii auto. În ultimii ani, firma a câștigat zeci de licitații publice pentru prestarea serviciilor de întreținere și deservire tehnică a mașinilor statului.

Spre exemplu, al doilea an consecutiv, compania câștigă tenderele organizate de Inspectoratul Național de Patrulare pentru reparația autoturismelor. Valoarea contractelor a depășit de fiecare dată 1,2 milioane de lei.

15 milioane de lei pentru o bază de date

O altă firmă fondată de Vasile Chirtoca în 2006, care se laudă că ar fi „lider în integrarea sistemelor informaționale și dezvoltare software în Moldova”, câștigă zeci de licitații pentru achiziționarea tehnicii de calcul și crearea unor sisteme informaționale pentru instituțiile publice.

„Daac System Integrator” a fost firma care a semnat cele mai costisitoare contracte cu statul din ultimii doi ani. În 2013, compania a creat un Centru de Date pentru Casa Națională de Asigurări Sociale, a livrat şi instalat echipamente hardware şi de reţea în 43 de subdiviziuni teritoriale ale CNAS, iar serviciile au costat peste 15 milioane de lei. Inițial, suma prevăzută pentru achiziții a fost mai mică, iar cele două părți au semnat un contract adițional prin care au mărit costul serviciilor cu peste un milion de lei.

Și Banca Națională a Moldovei a dat prioritate firmei „Daac System Integrator” când a căutat „soluții pentru infrastructura hard”. Pentru modernizarea sistemului informațional din cadrul instituției s-au cheltuit, în 2013, circa 4,8 milioane de lei.

„Câștigăm, pentru că suntem primii”

Vasile Chirtoca se mândrește că a devenit partener de încredere al statului și afirmă că toate tranzacțiile sunt legale și „fără șmecherii”.

„Noi în business ne punem obiective să fim doar pe locul unu și asta facem. Câștigăm multe licitații, dar nu pentru că avem careva legături sau ne ocupăm cu șmecheriile, dar pentru că avem o echipă care face planuri bune, are idei și așa câștigăm”, a declarat omul de afaceri pentru Ziarul NAȚIONAL.

Scandal cu Voronin

Acesta recunoaște că s-a cunoscut cu Vladimir Voronin în 2003, pe când ultimul deținea funcția de șef al statului și când firma sa a livrat mașini Cancelariei de Stat, fără a fi organizată o licitație publică.

„Voronin a fost la întreprinderea din Cehia și s-a înțeles cu conducerea să cumpere vreo 50 de mașini. Noi eram importatori și singurii care le puteam livra. A fost scandal. Presa a scris că noi am vândut mașinile cu 25 de mii de euro, iar ele costau în salon 18 mii de euro. În realitate, noi le-am vândut cu 13 mii de euro. Statul a primit o reducere foarte bună”, se dezvinovățește Chirtoca, amintind despre vechiul scandal, când a fost învinuit, alături de Voronin, de delapidarea banilor publici.

Va „evada” din business

Candidatul comuniștilor pentru funcția de primar al Chișinăului este gata să-și lase afacerile pe mâini străine dacă va câștiga alegerile locale din 14 iunie.

În 2013, cifra de afaceri a companiei pe care o conduce Chirtoca a depășit o sută de milioane de euro.

Cu cinci ani în urmă, Vasile Chirtoca a fost inclus în topul celor mai bogați oameni din R. Moldova. Acesta și-a asigurat locul cinci în clasament, având o avere estimată la 90 de milioane de dolari.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md