(VIDEO) Mii de persoane au ieșit în stradă în Marea Britanie: „Vrem în UE”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un „marș pentru Europa” a mobilizat sâmbătă la Londra, Birmingham, Oxford și Edinburgh mii de persoane care au cerut menținerea de relații strânse cu UE în pofida Brexitului, relatează AFP și DPA.

La Londra, în jur de 2.000 de persoane plecate de dimineață din Hyde Park au ajuns după-amiază la sediul Parlamentului din Westminster, agitând numeroase drapele europene și scandând sloganuri precum „Stop Brexitului” și „Avem nevoie de UE”.

„Jumătate din țară crede că părăsirea UE este o decizie proastă. Nu vrem să părăsim UE, asta merge împotriva cursului istoriei”, a declarat David Hillman, de 42 de ani, referindu-se la referendumul de la 23 iunie, în care 52% dintre britanici au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

„De fapt, a adăugat el, jumătate dintre noi nu sunt convinși că asta se poate întâmpla”, a declarat acest responsabil al unei asociații de luptă împotriva sărăciei.

Printre manifestanți s-a aflat actorul și umoristul transsexual Eddie Izzard care, în cursul campaniei pentru referendum, le-a cerut studenților să voteze împotriva unei ieșiri din UE.

„Vom continua să ne batem. Theresa May a spus că ‘Brexit înseamnă Brexit’. Dar ce înseamnă Brexitul? Habar nu are”, a spus el.

Manifestațiile au loc înainte de o dezbatere în Parlament privind o petiție online care cere organizarea unui al doilea referendum. Textul a adunat până acum peste 4 milioane de semnături online.

Dar Theresa May, care s-a pronunțat în favoarea rămânerii în UE în timpul campaniei, a declarat că „nu va avea loc un al doilea referendum” și că va pune în practică Brexitul, al cărui calendar rămâne să fie stabilit.

Premierul britanic a precizat că nu va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care va lansa procedura de divorț cu UE, înainte de sfârșitul anului. Din acel moment, Marea Britanie va dispune de doi ani pentru a negocia modul în care va ieși din UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...