14:41:31 25.04.2024
Stiri

EXPERIMENT // Finlanda vrea sa ofere câte 560 de euro lunar FIECĂRUI cetățean al țării, ca un venit garantat

Știri 03.09.2016 18:17 Vizualizări2313 Autor: Ziarul National


EXPERIMENT // Finlanda vrea sa ofere câte 560 de euro lunar FIECĂRUI cetățean al țării, ca un venit garantat Sursa: cunoastelumea.ro

Finlanda se pregătește să lanseze un experiment social extrem de interesant pentru a afla dacă este sau nu venitul de bază garantat de stat un mijloc de eliminare a inegalităților sociale. Propunerea este totuși criticată de mai mulți economiști și oameni politici din Finlanda care susțin că măsura va duce țara către prăpastie din punct de vedere economic.

Osmo Soininvaara, consilier al orașului Helsinki, estimează că schema venitului de bază propus de guvern ar genera un deficit bugetar de până la 15 de miliarde de euro pe an dacă se va ajunge ca fiecare cetățean să primească acești bani.

Ministerul Afacerilor Sociale şi Sănătăţii a anunţat că va supune dezbaterii publice până la 9 septembrie un proiect de lege care va permite distribuirea acestei sume lunare în faza inițială doar pentru aproximativ 2.000 de persoane apte de muncă și alese la întâmplare de calculator. Experimentul va avea ca scop determinarea modului în care oamenii ar reacționa când vor ști că primesc bani fără a munci pentru aceștia, modul în care îi vor cheltui precum și randamentul pe care-l vor avea la job.

„Este pur și simplu un experiment academic și nu o propunere realistă pentru un sistem de venit de bază garantat. Ducerea acestui experiment la nivel național ar genera un deficit de cel puțin zece miliarde de euro. Cum poate statul să-l susțină?”, afirmă Olli Kärkkäinen, de profesie economist.

Finlanda are o populație de circa 5,4 milioane de locuitori iar salariile încep de la 3.000 de euro, în funcție de domeniul de activitate.

Sursa: cunoastelumea.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md