PCRM va boicota alegerile prezidențiale! Vladimir Voronin: Vom vorbi cu alegătorii să nu iasă la urnele de vot

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu va participa la alegerile prezidențiale din 30 de octombrie. Liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat că formațiunea sa va boicota alegerile prezidențiale deoarece le consideră ilegale.

Politicianul a spus că nu judecătorii Curţii Constituţionale ar fi trebuit să ia decizia de a reveni la alegerea directă a şefului statului, ci poporul, printr-un referendum de modificare a Constituţiei în acest sens.

”Acest președinte va fi ales ilegal și toate decretele semnate de acesta vor fi ilegale. De aceea, noi nu putem să mergem la ceea ce este nelegitim. Nu putem fi de acord cu ceea ce se întâmplă în Parlament și în țară. De aceea noi vom boicota aceste alegeri”, a declarat sâmbătă, 3 septembrie, Vladimir Voronin, după şedinţa Comitetului Executiv Politic al PCRM.

Președintele PCRM a menționat că sunt trei modalități de a vota la alegerile parlamentare din 30 octombrie: ”de a vota pro, contra și de a boicota alegerile”.  ”Să nu votăm cu picioarele, ca să se mențină această mafie de la guvernare”, a declarat Voronin.

Potrivit lui, dacă la alegerile prezidențiale nu se va întruni numărul minim necesar de alegători, acestea vor fi declarate nevalabile, iar ulterior vor fi declarate alegeri parlamentare anticipate.

Până acum şi-au anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale următoarele persoane: Igor Dodon (PSRM), Marian Lupu (PDM), Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM), Maia Sandu (PAS), Andrei Năstase (PPDA), Dumitru Ciubaşenco (PPPN), Ana Guţu (Partidul Dreapta) şi candidaţii independenţi – Valeri u Ghileţchi, Mihai Corj, Artur Croitor, Ion Dron şi Oleg Brega.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.