Cele mai puternice economii ale planetei ratifică împreună Acordul de la Paris

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Barack Obama și omologul său chinez, Xi Jinping, au anunțat împreună, sâmbătă, ratificarea de către țările lor, cele mai puternice economii și cei mai mari poluatori ai planetei, a Acordului de la Paris asupra climei, încheiat în luna decembrie, în cadrul COP21, decizie care va accelera foarte mult procesul de intrare în vigoare a acestui acord, conform AFP și Reuters.

Cei doi lideri s-au întâlnit cu ocazia summit-ului G20 de la Hangzhou. Ei i-au înmânat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, documentele de ratificare a tratatului care vizează limitarea creșterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius prin raport la nivelul ce se înregistra înainte de era industrială.

Acest acord va putea fi văzut de generațiile viitoare drept „momentul în care ne-am hotărât în cele din urmă că trebuie să ne salvăm planeta” și „va defini contururile acestui secol”, a declarat președintele american.

China și SUA sunt responsabile, împreună, de aproape 40% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră din atmosferă. China, cel mai mare poluator, este responsabilă de puțin peste 20% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, SUA sunt responsabile de 17,9%, Rusia de 7,5% și India de 4,1%.

Acordul de la Paris asupra mediului a fost semnat de 180 de țări, însă după semnare fiecare țară, în conformitate cu propriile reglementări interne, trebuie să-l ratifice. Este necesară ratificarea de către cel puțin 55 de țări, care să totalizeze minim 55% din emisiile poluante globale pentru ca acordul să intre în vigoare. Până în prezent acordul a fost ratificat de doar 24 de state, în special mici state insulare sau țări fără economii dezvoltate, ce sunt responsabile, împreună, de doar 1,08% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, conform datelor oferite de ONU, notează AFP.

„Sunt optimist că vom ajunge, până la sfârșitul anului, la intrarea în vigoare a acordului”, a declarat sâmbătă secretarul general al ONU.

Conform Casei Albe, Barack Obama va profita de prezența la summitul G20, duminică și luni, pentru a convinge și alți poluatori importanți, printre care India, să ratifice rapid acest tratat.

Biroul Permanent al Congresului Național al Poporului din China a anunțat încă de sâmbătă dimineața ratificarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice. La finalul sesiunii sale bilunare, forumul legislativ suprem al Chinei a votat pentru adoptarea „propunerii de revizuire și ratificare a Acordului de la Paris”, documentul internațional care stabilește liniile directoare ale abordării globale a schimbărilor climatice după 2020.

Acordul este al treilea document semnificativ în domeniu, după Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, din 1992, și Protocolul de la Kyoto, din 1997.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...