(FOTO) Veveriţa din „Epoca de Gheaţă” a existat cu adevărat: I-a ajutat pe cercetători să aducă la viaţă o floare care a trăit acum 30.000 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În urmă cu 4 ani, oamenii de ştiinţă ruşi descopereau în zona râului Kolyma, din nord-estul Siberiei, 70 de seminţe îngropate la adâncimi cuprinse între 20 şi 30 de metri. Specialiştii susţin că seminţele au fost puse aici de veveriţele care trăiau în stratul de permafrost în urmă cu 30 de milenii.

O echipă de experţi coordonată de cercetătorul David Gilichinsky (Academia Rusă de Ştiinţe) a analizat probe din ţesutul plancetar al fructelor uneia dintre plantele conservate în permafrost, „Silene stenophyla”. Cu ajutorul acelui ţesut, specialiştii au putut produce vlăstari, pe care i-au cultivat apoi folosind in vitro.

În acest mod, biologii au putut readuce la viaţă cea mai veche plantă de până acum, notează Descoperă.

Oamenii de ştiinţă au mai încercat să cultiveze plante din seminţe descoperite în permafrost, însă niciuna dintre ele nu a supravieţuit.
rebornplant
De data aceasta, cercetătorii ruşi au putut produce seminţe fertile, care au putut fi folosite pentru a creşte o nouă generaţie de plante. Pe parcurs ce acestea se dezvoltau, experţii au aflat că floarea sălbatică producea mai mulţi muguri decât cea întâlnită astăzi în tundra siberiană, însă vlăstarii care supravieţuiau erau mult mai puţini.

Specialiştii şi-au dat astfel seama că specia de plantă dispărută avea un alt fenotip decât cea actuală, iar acesta îi permitea să crească în mediul extrem din Epoca de Gheaţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...