Politolog român: Alegerile prezidențiale – un „Maidan” moldovenesc între societate și regimul Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În toamna acestui an urmează un „Maidan” moldovenesc, iar România va fi blamată pentru eșecul Chișinăului. Participanții la acest așteptat maidan nu se vor împărți pe criterii etnice sau lingvistice, ci în funcție de raportarea la problema cea mai mare a Republicii Moldova – regimul Plahotniuc. De această părere este politologul specializat în spatiul postsovietic Octavian Milewski.

„Din punct de vedere politic, Bucureștiul a cam pierdut ultima bătălie pe tema Republica Moldova, iar acest lucru va deveni clar pe 30 octombrie. A pierdut-o exact în momentul când președintele român Klaus Iohannis a promulgat acordul de împrumut în valoare de 150 de milioande de euro, materializarea având loc cu o săptămână în urmă prin livrarea primei tranșe de 60 de milioane”, spune politologul.

Potrivit acestia, Bucureștiul a pierdut „ultima bătălie” pentru țara noastră din proprie ignoranță și venalitate a elitelor.

„În timp ce ignoranța populară despre Moldova este relativ generalizată, venalitatea elitelor românești are un caracter particular și este întruchipată de câteva zeci de indivizi cu cunoștințe superficiale despre Europa de Est și Republica Moldova în particular, dar care sunt bine conectați la rețeaua națională și parțial internațională de networking și generare de idei”, apreciază politologul.

„Să nu ne mire dacă în timpul Maidanului moldovenesc din toamnă, care va avea loc din cauza falsificărilor masive, România va fi blamată pentru eșecul Chișinăului. Rusia va fi pe planul doi în clasamentul antipatiilor de masă deoarece orice ar face aceasta nu poate fi asociată cu cel mai detestat dintre moldoveni, adică Plahotniuc, așa cum se întâmplă în prezent. Iar participanții la acest așteptat maidan nu se vor împârți pe criterii etnice sau lingvistice, romanofoni vs. rusofoni”, mai spune politologul specializat în spatiul postsovietic Octavian Milewski, într-un interviu pentru ziare.com.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...