Estonia: Parlamentul nu reușește să aleagă președintele nici în a doua rundă de vot

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul estonian nu a reușit să aleagă un nou președinte al țării nici în a doua rundă de vot, care a avut loc marți, în condițiile în care niciun candidat nu a obținut majoritatea de două treimi necesară, relatează DPA.

Aleșii estonieni urmează să participe la un al treilea vot în cursul zilei de marți, în care pot fi propuși noi candidați pentru funcția în mare parte ceremonială.

În a doua rundă de vot, fostul comisar european Siim Kallas, un membru al Partidului reformei, la putere, a fost cel mai aproape să obțină cele 68 de voturi necesare din cele 101 în total, primind în votul secret 45 de voturi.

Fostul ministru al educației Mailis Reps, din partea Partidului de centru, a primit 32 de voturi, în timp ce Allar Joks, susținut de Pro Patria și Partidul uniunii Res Publica a fost opțiunea a 21 de aleși.

Dacă parlamentul nu reușește să aleagă un președinte în trei runde de vot, un organism electoral format din politicieni regionali se va reuni în termen de o lună pentru a alege un nou șef al statului.

Câștigătorul scrutinului va prelua funcția de la președintele Toomas Hendrik Ilves, în vârstă de 62 de ani, care și-a exercitat cele două mandate de președinte permise de lege.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...