Rușii vor să deschidă o bază militară la doar 85 de kilometri de granița cu SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia are de gând să înființeze o garnizoană militară la doar 85 de kilometri de granița cu Statele Unite ale Americii, în Alaska. Este vorba despre o bază aeriană care ar putea găzdui o întreagă divizie și unde ar putea fi aduse inclusiv rachete Iskander și stații de bruiaj.

Măsura face parte dintr-un plan mai amplu al Moscovei de a împânzi coasta de est a Rusiei cu baze militare, din apropierea Alaskăi și până în vecinătatea Insulelor Kurile, un teritoriu revendicat și de Japonia, informează Washington Times.

Amplasarea noilor baze militare în regiunea arctică ar putea intensifica tensiunile deja existente între Kremlin și Casa Albă.

Trupele își vor ocupa noile poziții începând cu 2018, iar una dintre cele mai fierbinți zone va fi cea din apropierea Strâmtorii Bering, unde rușii vor să intaleze o garnizoană la doar 85 de kilometri de granița cu statul american Alaska.

„Vrem să asigurăm controlul asupra mărilor interioare dintre Insulele Kurile și Strâmtoarea Bering. Vom acoperi astfel rutele de desfășurare a Flotei Pacificului către Orientul Îndepărtat și zonele maritime din Nord, ocazie cum care vom crește viabilitatea de luptă a forțelor noastre năvale înarmate cu arme nucleare”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu.

Amplasarea unei baze aeriene atât de aproape va da și mai multe bătăi de cap americanilor, ale căror avioane F-22 Raptor au interceptat în mai multe ocazii bombardiere rusești care survolau spațiul aerian din apropierea coastei arctice a Statelor Unite.

„Să presupunem că, pe lângă apărarea de coastă, Rusia va instala aici și sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander. Atunci, avioanele F-22 nu vor mai avea timp să intercepteze bombardierele rusești, iar stațiile antirachetă americane a putea fi bruiate.

Personalul de la bază Elmendorf și trupele de la Fort Richardson se vor duce la culcare cu un sentiment apăsător, așa cum aveau și în perioada Războiului Rece”, a prognozat analistul militar rus Serghei Ishcenko, citat de agenția moscovită Sputnik.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...