Autoritățile turce au arestat mai mulți jurnaliști într-o nouă serie de măsuri post-puci

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile turce au arestat un editor de la ziarul Hurriyet într-o nouă serie de măsuri împotriva jurnaliștilor și a altor persoane acuzate că sunt implicate în lovitura de stat eșuată de luna trecută, a relatat marți publicația în limba engleză Hurriyet, preluată de Reuters.

Potrivit sursei citate, Dincer Gokce, editor la Hurriyet, a fost arestat împreună cu alte nouă persoane, după ce procurorul Istanbulului a emis mandate de reținere pentru 35 de oameni suspectați că ar fi susținători ai predicatorului musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care Turcia îl acuză că este „creierul” loviturii de stat eșuate.

Hurriyet, unul dintre cele mai bine vândute ziare din Turcia, care a adoptat o linie tot mai proguvernamentală, a anunțat că unele dintre cele 35 de mandate de reținere erau pe numele unor ziariști, dar nu a precizat câți anume. Cel puțin 18 dintre ei se aflau în străinătate, a adăugat Hurriyet.

De la eșecul loviturii de stat din 15-16 iulie și de la decretarea stării de urgență, autoritățile turce au închis peste 130 de centre media și au arestat peste 60 de ziariști, potrivit Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ), cu sediul la Bruxelles.

Pe de altă parte, postul de știri prokurd Ozgur Gun a anunțat marți că i-a fost întreruptă emisia în Turcia, deși continuă să opereze în țară și să transmită online, relatează DPA. Nu există o înștiințare oficială din partea autorității turce în domeniul audiovizualului referitoare la acest post de știri, cu sediul la Diyarbakir, oraș majoritar kurd în sud-estul Turciei, dar postul a menționat că a fost scos din sistemul de transmisie prin satelit Turksat.

În cazul în care informația se confirmă, decizia vine după perchezițiile de duminică de la cotidianul kurd Azadiya Welat, tot din Diyarbakir. În urma perchezițiilor, circa 20 de angajați ar fi fost arestați, printre care s-ar afla și jurnaliști.

Totodată, luna aceasta, un tribunal turc a închis ziarul Ozgur Gundem, un alt cotidian prokurd, și a arestat câteva persoane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...