Republica Moldova: Autenticitatea oamenilor contra falsității puterii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sărbătorirea a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova a prilejuit două moduri contrastante de manifestări: cele oficiale de la Chișinău și cele din teritoriu. Formalismul și uneori festivismul din Capitală au făcut notă discordantă cu autenticitatea din comunele unde se păstrează tradițiile populare.

Comuna Văsieni la circa 30 km sud-vest de Chișinău a fost gazda celei de-a noua ediții a Festivalui Meșterilor Populari, organizat a doua zi după aniversarea independenței și care a început cu o procesiune de ansambluri folclorice.

Oameni de toate vârstele, inclusiv asolescenți și copii, îmbrăcați în straie populare au dansat și au cântat pe strada principală a comunei, înainte de a intra în curtea Muzeului de istorie și etnografie „Anatol Candu” din localitate, unde a avut loc, printre altele, și un concurs de cântece și dansuri cu juriu.

Prezența tinerilor la un asemenea eveniment reprezintă un mod de regăsire a identității românești suprimată atâta timp de regimul sovietic, este de părere Svetlana Pociumban, directoarea direcției politici culturale a Ministerului Culturii, unul dintre sponsorii manifestării.
„Eu sunt convinsă că acești tineri vor avea o altă mentalitate decât generațile dinaintea lor, deoarece ei cresc cu aceste evenimente organizate pentru ei ca să-i formeze în tradiția românească, ca să-i formeze într-o conștiință și un spirit civic activ, s-au născut în libertate. Îi educăm să aibă coloană vertebrală, dar să aibă și memorie, pentru că doar poporul care are memorie are sorți de izbândă”, a declarat la RFI Svetlana Pociumban.

Contraste izbitoare

O paradă folclorică asemănătoare, doar că la proporții mai mari, a avut loc și la Chișinău în ziua precedentă în Piața Marii Adunări Naționale, dar tonul era cu totul altul.

Animatori de la tribună cereau la microfon dansatorilor să chiuie și îi lăudau în formule adeseori clișeistice într-o atmosferă care contrasta izbitor cu autenticitatea festivalului de la Văsieni.

Contrastul dintre parada din Piața Marii Adunări Naționale și festivalul de la Văsieni reprezintă de fapt diferența dintre două lumi paralele – cea a puterii de la Chișinău și cea a oamenilor care își trăiesc viața într-o autenticitate greu de mimat, este de părere jurnalistul Vasile Botnaru, prezent și el la festival.

„Oamenii aceștia de la țară chiar sunt depozitarii patrimoniului adevărat. Ei își trăiesc relația cu înaintașii ca urzeala: se leagă de firele astea de înaintași printr-un port național, printr-o melodie. E drept că intervin tot felul de amestecuri, dar aici nu are cum să intervină guvernul să dea dispoziții cum trebuie ei să pășească. Dimpotriva puterea încearcă să se lipească de acești oameni și să câștige astfel puncte politice”, spune Vasile Botnaru.

Ziua de sâmbătă a fost marcată la Chișinău de incidente declanșate atunci când polițiștii prezenți în număr mare nu au permis unor protestari să pătrundă în Piața Marii Adunări Naționale la statuia lui Ștefan Cel Mare unde se depuneau coroane oficiale de flori.

Pentru Vasile Botnaru, momentul aniversar 2016 este unul de cumpănă în care oamenii care își dovedesc autenticitatea identității trebuie să confrunte puterea care în ultimii 25 de ani a eșuat în misiunea sa.

„De acum înainte mie mi se pare că oamenii care înțeleg că trebuie să-și ia țara asta în mâini, să-și aleagă diriguitorii, să le ceară socoteală, asta ar trebui să facă. Ei trebuie să-și ia în serios rolul, să facă pasul următor, de la autenticitatea internă, să-și valorifice demnitatea, deci să pună piciorul în prag, să dea cu căciula de pământ și să spună: basta!​” conchide Vasile Botnaru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...