(foto) Vivarium – perla din mijlocul Chișinăului unde poți descoperi cele mai gălăgioase păsări și cele mai rare reptile

IMG_8606

Pe teritoriul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei se găsește un mic colțisor cu viețuitoare vii. Vivariumul e locul unde poți întâlni cele mai gălăgioase păsări, pitoni, dar și struți aduși din Australia. E o grădină necunoscută de mulți, însă aceasta întâmpină vizitatori din 2007.

Vivariul a fost deschis publicului larg în 2007 în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei. În spațiul închis al Vivariului pot fi găsite reptile, papagali ondulați, hulubi basarabeni, cacadu, peștișori, iar în aer liber este o minigrădină botanică și o minigrădină zoologică. Printre altele, anume această grădină botanică este prima de acest fel din orașul nostru. Copacii din ea au fost sădiți de însuși Alexandru Bernardazzi. Grădina este populată de lebede, rațe mandarine, gâscani, struți, păuni, ulii, hulubi. În total, colecția grădinii numără mai bine de 130 de tipuri de plante și mai multe de 60 de tipuri de animale, reptile și păsări.

 

IMG_8622

Sergiu Pană, șeful secției Științele Naturii, ne-a declarat că zona Vivariului are specii de plante care la rândul lor sunt împărțite pe zone: centru, nord, sud de stepă, adică plante specifice țării noastre. Grădina Botanica are chiar și un foișor făcut după schițele arhitectului Bernardazzi.

„Ce ține de speciile de animale, acestea sunt locale și exotice, aduse din multe colțuri ale lumii. „Multe sunt crescute aici și se înmulțesc. Păsări avem peste 60 de specii, îngrijite corespunzător normelor de menținere a acestora în captivitate. Aici puteți vedea: fazani caucazieni, imperiali, cel urecheat este mai deosebit decât toți, fiindcă sunt identici femela cu masculul. Aceștia au fost aduși din China și s-au aclimatizat foarte bine la noi. Pentru păsările acvatice avem făcut un teritoriu aparte, cu un bazin special. De asemenea, sunt păuni albinoși care trăiesc mai bine în captivitate, pentru că în natură ei nu ar exista, deoarece sunt observați rapid și capturați de către răpitori”, susține Sergiu Pană.

 

IMG_8472

Porumbașii de la Vivarium, în special cei albi, sunt tot mai mult solicitați la nunți. Un lucru inevitabil la Vivarium este că păsările mai mici au o durată de supraviețuire mai mică, de exemplu, colibriii. „Puțini cred că știu despre vivarium, mai mult despre muzeu și este păcat, pentru că merită de văzut aceste viețuitoare frumoase. O dată în lună se mai modifică speciile și nu este un număr constant. Sunt create condiții speciale pentru menținerea lor”, a mai adăugat Sergiu Pană.

 

IMG_8480

Curios este că porumbeii gușați, în perioada de curtare a femelei, își umflă gușa și arată destul de drăguț. Iarna, afara sunt lăsate viețuitoarele care sunt mai rezistente la frig – cele gingașe sunt duse în încăperi mai calde. La Vivarium se mai găsesc și struți – aceștia sunt originari din Australia, se reproduc în captivitate și nu sunt pretențioși la mâncare.

 

IMG_8533

Cei mai mulți vizitatori sunt în luna mai și iunie, atunci când se încheie anul școlar.

 

IMG_8453
Specii de papagali, ajuriu, cocara. Păsărele gălăgioase, orezarii japonezi.

În poza de mai jos este pitonul indian, birmanez adus din India, Asia. Se hrănește cu rozătoare, păsări, șobolani. Cu cât temperatura este mai joasă, cu atât e mai pasiv, și invers, când este mai cald, este mai activ. Totul depinde de temperatura mediului ambiant.

 

IMG_8456

IMG_8417

Program:

11.00:18.00, în fiecare zi
zi liberă – Luni, Marți
telefon: 022 24 10 20, 079142068, 079587532

Taxa de intrare:

Preșcolari și invalizi: gratuit
Elevi: 10 lei
Maturi: 20 de lei
Fotografiere: gratuit

 

IMG_8465

IMG_8490

IMG_8542

IMG_8580

IMG_8606

IMG_8583

IMG_8568

IMG_8638

IMG_8678

IMG_8703

IMG_8710

Reporter stagiar Stela Franțuz

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente