Uniunea Europeană „a luat măsuri pripite, iresponsabile şi neexaminate în profunzime” ca răspuns la un aflux masiv de refugiaţi din Irak, Siria şi alte regiuni devastate de război, a declarat Waszczykowski într-o conferinţă de presă cu omologii săi german şi francez.

Comentariile sale au loc la o zi după ce Germania, Polonia şi Franţa au fost de acord să elimine neînţelegerile asupra unor aspecte precum migraţia şi să consolideze sprijinul pentru UE prin revigorarea „Triunghiului de la Weimar”, un grup trilateral fondat după încheierea Războiului Rece.

Totodată, Waszczykowski a criticat în termeni duri conducerea executivă a Uniunii Europene, acuzând politicile sale pentru votul Marii Britanii de a părăsi blocul.

Partidul de guvernământ eurosceptic (PiS) din Polonia a avut numeroase conflicte cu Bruxellesul pe probleme precum Curtea sa Constituţională, politica sa privind imigranţii, climatul şi exploatarea forestieră.

Waszczykowski a criticat de asemenea ţările europene care nu au acţionat pentru a securiza frontierele externe ale UE şi a afirmat că această practică a fost tolerată ani de zile.

„Descoperim acum cu surprindere faptul că există standarde duble în politica europeană în domeniul migraţiei”, a mai spus el.