Turcia cere Germaniei să nu recunoască genocidul armean pentru a permite o vizită la Incirlik

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Turcia va permite vizita unei delegaţii parlamentare germane în baza militară Incirlik dacă Guvernul de la Berlin se va distanţa de rezoluţia prin care masacrul antiarmean din 1915 este catalogat genocid, afirmă Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Vizita la Incirlik „depinde de paşii făcuţi de Germania. Dacă vor face paşii necesari, vom permite vizita”, a declarat Mevlut Cavusoglu într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Ankara.

„Cei care intervin în istoria noastră şi o manipulează nu pot primi aprobare pentru o astfel de vizită”, a adăugat şeful diplomaţiei turce. Alţi oficiali din cadrul Ministerului turc de Externe au explicat că Mevlut Cavusoglu cere Guvernului Germaniei să se distanţeze de rezoluţia parlamentară din iunie, prin care masacrul otoman antiarmean din 1915 este catalogat „act de genocid”.

Germania solicită Turciei să permită vizita unei delegaţii parlamentare germane la cei 250 de militari staţionaţi în baza de la Incirlik, a anunţat în urmă cu câteva zile cancelarul Angela Merkel, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) a cerut ca vizita să aibă loc până în septembrie. Pentru ca armata germană să poată utiliza în continuare baza Incirlik, Parlamentul de la Berlin trebuie să prelungească mandatul. În acest sens, este necesar şi votul parlamentarilor social-democraţi. „Eu sper că vom putea continua operaţiunile contra reţelei Stat Islamic din baza de la Incirlik”, a declarat Angela Merkel, potrivit Deutsche Welle.

Pentru a oferi aprobarea, Partidul Social-Democrat (SPD) a cerut Turciei să ofere permisiunea unei vizite parlamentare germane în baza din sud-estul Turciei, unde sunt 250 de membri ai armatei germane. Berlinul are preocupări în legătură cu situaţia din baza de la Incirlik, pe fondul unor verificări efectuate de autorităţile turce după tentativa de lovitură de stat.

Potrivit unor surse militare citate de revista Der Spiegel, pe fondul disensiunilor dintre Occident şi Turcia, Germania ar intenţiona să mute avioanele Tornado şi aeronavele de alimentare în zbor la baze aeriene din Iordania şi Republica Cipru. Germania şi alte ţări NATO, inclusiv Statele Unite, folosesc în prezent baza Incirlik, situată în sud-estul Turciei, pentru operaţiunile antiteroriste din Siria şi Irak.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...