Jizdan şi Pânzari, acuzaţi că-l slujesc pe Plahotniuc şi somaţi să-şi dea demisia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, şi şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari, sunt somaţi să-şi dea demisia în urma evenimentelor de Ziua Independenţei, când poliţiştii au folosit gaze lacrimogene împotriva oamenilor.

„Solicităm ca ministrul de Interne Jizdan să-şi prezinte demisia pentru acea ruşine pe care a suportat-o întregul popor pe 27 august şi prin impunerea poliţiştilor să aplice forţa. Ca exponent al puterii, exponent al unui guvern care pretinde că guvernează în democraţie, Alexandru Jizdan trebuie să-şi prezinte demisia. Aşa ar face oricine într-un stat civilizat”, a declarat avocata Ana Ursachi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în faţa Ministerului de Interne, citată de jurnal.md.

„Ceea ce a făcut puterea în PMAN, pe 27 august, este culmea fărădelegii. Demisia actualului şef al MAI, Jizdan, precum şi a şefului poliţiei, Alexandru Pânzari, ambii din anturajul Plahotniuc, este una iminentă. Aceste două personaje trebuie să-şi dea demisia imediat, pentru că au făcut ruşine Moldova în toată lumea. Şi Euronews, şi Fox News, şi mai multe posturi internaţionale au difuzat ştirea că poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Şi nimeni nu a dat poziţia aşa-numitei guvernări. Toată lumea arată doar cum poliţia foloseşte gaze. În RM au avut loc de mai multe ori manifestaţii cu persoane de prim-rang. Însă niciodată nu s-a făcut abuz şi nu li s-a interzis oamenilor accesul. De câte ori a fost Traian Băsescu în RM şi a făcut băi de mulţime şi lumea era alături”, a spus, la rândul său, fostul deputat Alexandru Petkov.

În cadrul conferinţei, Ana Ursachi a mai anunţat că o altă solicitare către MAI este de a trage la răspundere penală poliţiştii care au aplicat forţa fizică şi mijloacele speciale.

„Pe 27 august s-a comis un abuz din partea poliţiştilor, prin aplicarea mijloacelor speciale împotriva protestatarilor, printre care erau persoane în etate, copii şi femei. Este un caz regretabil. Din păcate, nu este prima dată când poliţia aplică ilegal forţa fizică şi mijloacele speciale. Pe 27 august legea a fost încălcată în mod barbar”, a spus Ursachi.

Şi fostul deputat Petkov a spus că în mulţimea bruscată de poliţişti şi stropită cu gaze lacrimogene se aflau copii, femei şi chiar o persoană invalidă.

Printre solicitările către MAI este şi prezentarea informaţiilor despre gazele lacrimogene care au fost folosite, care este componenţa chimică a acestora, reacţiile adverse, precum şi de unde şi în ce condiţii au fost achiziţionate.

Ministrul de Interne, care a asistat la evenimentul din faţa MAI, i-a acuzat pe organizatorii conferinţei că „aberează”. Alexandru Jizdan şi-a cerut scuze de la cetăţenii care au avut de suferit, dar a spus că poliţia a luat măsuri pentru că protestatarii au venit să pericliteze parada.

„Aţi venit să periclitaţi parada militară, aţi huiduit lumea, veteranii care au luptat, aţi huiduit când se onora drapelul”, a spus Jizdan.

„Pe Candu l-am huiduit, nu pe veterani”, i-a replicat Ana Ursachi.

„Totul s-a făcut conform unui algoritm. Nu ar fi fost aplicate astfel de măsuri dacă nu erau informaţii operative. Ne pare rău că unii cetăţeni nu au avut posibilitatea de a vedea parada, noi am fost nevoiţi să luăm măsuri de securitate”, a mai spus ministrul Jizdan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...