Activiștii care încearcă să dea jos regimul din Coreea de Nord cu stick-uri USB subversive

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația pentru drepturile omului Human Rights Foundation încearcă să-i influențeze pe oamenii care trăiesc în Coreea de Nord, una dintre cele mai închise societăți din lume, folosindu-se doar de stick-uri USB.

HRF a lansat anul acesta un proiect inedit, „Flash Drives for Freedom” (Stick-uri USB pentru libertate), în efortul de a transforma sistemul totalitar din Coreea de Nord într-o societate mai liberă și mai deschisă, scrie Business Insider.

Cum și-au propus să facă acest lucru? Le furnizează oamenilor informație și educație, în loc să se bazeze pe diplomație sau pe acțiune militară. Iar asta prin intermediul stick-urilor de memorie USB.

Peste 10.000 de stick-uri USB încărcate cu conținut „subversiv” vor fi livrate în toată țara până la finalul anului.

„Adevărul este o armă incredibil de periculoasă”, a declarat Alex Gladstein, șef de strategie la Human Rights Foundation.

Cei 24 de milioane de cetățeni nord-coreeni trăiesc sub controlul dictatorului Kim Jong Un și al legilor sale draconice, care reglementează totul, de la tunsori și îmbrăcăminte până la cum să folosească electronicele.

Nord-coreenii nu au voie să dețină electronice „nepermise”, cum ar fi DVD playere portabile, însă mulți își procură astfel de aparate de pe piața neagră. Multe dintre acestea, pe lângă DVD-uri, pot citi și memorii USB sau hard-uri externe.

Însă dacă ai un DVD player riști enorm. Dacă sunt prinși, oamenii pot fi trimiși într-una dintre numeroasele închisori din Coreea de Nord, de multe ori descrise drept „gulagurile timpurilor moderne”.

Cum DVD playerele au devenit tot mai populare în Coreea de Nord, activiștii din afara țării și-au dat seama că acestea ar putea fi „calul troian” perfect pentru a introduce în statul închis mesaje care să combată propaganda livrată în mod constant de regim.

HRF a adunat zeci de mii de stick-uri donate, pe care le-a umplut cu informații ce contrazic teoriile guvernului de la Phenian. Însă nimic nu spune explicit că țara este îngrozitoare, la fel și conducerea sa. În schimb, HRF, alături de partenerii săi sud-coreeni, au pus pe stick-uri un conținut mai ușor de digerat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...