23:32:17 19.04.2024
Stiri

Efectul NEAŞTEPTAT al consumului de marijuana asupra şobolanilor de laborator

Știri 28.08.2016 19:00 Vizualizări1748 Autor: Ziarul National


Efectul NEAŞTEPTAT al consumului de marijuana asupra şobolanilor de laborator Sursa: descopera.ro

Efectul îşi are originea la nivelul cortexului perifrontal al rozătoarelor.

Într-un studiu publicat recent în Journal of Psychiatry and Neuroscience, o echipă internaţională de cercetători afirmă că şobolanii cărora le sunt administrate substanţe halucinogene devin mult prea leneşi pentru a li se mai testa capacităţile cognitive. Cercetarea a avut ca scop principal determinarea efectelor pe care le au tetrahidrocanabinolul (THC) şi canabidiolul (CBD) din compoziţia marijuanei asupra comportamentului rozătoarelor.

Este cunoscut faptul că THC-ul, substanţa responsabilă pentru producerea efectelor halucinogene, îi face pe consumatori să devină mai puţin predispuşi la a face efort, însă se ştia că CBD-ul contracarează acest efect. Din acest motiv, unele medicamente care conţin marijuana sunt produse în aşa fel încât să conţină mai mult canabidiol decât tetrahidrocanabinol.

În cadrul proiectului lor de cercetare, oamenii de ştiinţă au supus 29 de şobolani unor teste cognitive. Cel mai facil experiment a constat în recompensarea rozătoarelor cu câte o granulă de zahăr, numai dacă ele reuşeau să atingă cu botul o undă de lumină roşie propagată pe parcursul unei singure secunde. În timpul celei mai dificile probe, şobolanii trebuiau să facă acelaşi lucru în doar 0,2 secunde, însă dacă reuşeau erau recompensaţi cu câte două granule de zahăr.

Oamenii de ştiinţă au constatat că, atunci când nu sunt sub influenţa substanţei halucinogene, majoritatea şobolanilor aleg proba cea mai dificilă, deoarece sunt tentaţi să câştige recompensa cea mai consistentă. Pe de altă parte, atunci când li s-a administrat THC, rozătoarele au ales testul cel mai uşor, fiind mulţumiţi să primească recompensa cea mai mică.

Cu totul alta a fost situaţia în care şobolanilor li s-a administrat CBD. Ei au început atunci să aleagă testul cel mai dificil, iar cercetătorii au aflat astfel că THC-ul le face pe rozătoare să devină leneşe. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă au demonstrat că efectul se află în strânsă legătură cu densitatea unui anumit receptor canabinoid din cortexul perifrontal al şobolanilor. Această regiune a creierului a fost asociată cu efortul făcut în momentul în care sunt luate decizii.

Şobolanilor cărora le-au fost administrate atât THC cât şi CBD, în cantităţi egale, au ales proba cea mai uşoară. Specialiştii au demonstrat astfel că CBD-ul nu contracarează efectele THC-ului, aşa cum se susţinea până acum.

Rezultatele obţinute i-au determinat pe cercetători să afirme că există o legătură strânsă între consumul de cannabis pe termen lung şi sărăcie, iar acest efect se datorează stării de incapacitate fizică pe care o produce marijuana şi nu efectelor cognitive cu care a fost asociat până acum consumul acestui drog.

Sursa: descopera.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md