Dacă furtul miliardului s-ar fi întâmplat în România, investigaţia acestuia ar fi putut să dureze şi un an, şi doi ani, întrucât totul depinde de numărul tranzacţiilor financiare, de ţările în care s-au derulat. În acelaşi timp, pentru ca lupta cu flagelul corupţiei în Republica Moldova să fie eficientă, trebuie identificaţi câţiva procurori care vor să cureţe propriul sistem, care-s cinstiţi şi care nu trebuie lăsaţi singuri. Declaraţiile au fost făcute de Laura Codruţa Kövesi, procuror-şef al DNA, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti de la Chişinău, notează anticorupţie.md.
 
Cu peste 26 de mii de vizualizări, următorul articol în top este „Se pregăteşte fraudarea masivă a alegerilor prezidenţiale din RM; Milionul de suflete moarte trebuie exclus din Registrul de Stat al Alegătorilor” // Apel la organizaţiile internaţionale.

Platforma Demnitate şi Adevăr a lansat o declaraţie cu privire la pericolul fraudării alegerilor prezidenţiale. Potrivit membrilor Platformei, se pregăteşte fraudarea prezidenţialelor, iar prin acest mod guvernarea încearcă să se menţină la putere. Reprezentanţii mişcării protestatare mai spun că îngrijorările vin după ce Comisia Electorală Centrală a anunţat numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor. „Platforma Demnitate şi Adevăr a atenţionat în repetate rânduri societatea civilă, partenerii de dezvoltare, reprezentanţele străine acreditate la Chişinău despre faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, la etapa întocmirii listelor electorale şi tipăririi buletinelor de vot. Dovada că temerile expuse nu au fost întâmplătoare şi sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunţat că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 22 august 2016, este de 3 237 032”, se arată în declaraţie.

Topul continuă cu ştirea RM, din nou subiect în presa din SUA; Fost purtător de cuvânt al Pentagonului: „Plahotniuc – figura centrală în jaful miliardului; FBI ar trebui să-i viziteze foştii parteneri la închisoare”  care a fost citită de peste 22 de mii de internauţi.

Vladimir Plahotniuc a fost figura centrală a fraudei de un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Declaraţia a fost făcută de fostul ofiţer de presă al Pentagonului, J.D. Gordon, consilier american pe probleme de securitate naţională, politică externă şi comunicare. În cadrul emisiunii „Tipping Point”, moderată de Liz Wheeler, la postul de televiziune One America News Network, jurnalista şi invitatul ei au discutat despre haosul şi corupţia din Republica Moldova şi, în special, despre oligarhul Plahotniuc. Moderatoarea a menţionat că, din cauza politicii externe dezastruoase a administraţiei Obama, haosul şi corupţia s-au agravat mai ales în Europa de Est.

În topul celor mai citite ştiri se află şi Avocaţii lui Platon: Instanţa de la Kiev a admis demersul privind extrădarea omului de afaceri. Acest subiect a acumulat aproape 20 de mii de vizualizări.

Judecătoria Pecersk din Kiev a admis demersul procurorilor în privinţa extrădării omului de afaceri Veace­slav Pla­ton. Decizia a fost luată ieri de aceeaşi instanţă care a dis­pus eli­be­ra­rea pe numele lui Pla­ton a unui man­dat de 40 de zile în arest de extră­dare, scrie newsmaker.md. Sursa precizează că avo­ca­ţii lui Platon au menţionat că vor ataca deci­zia la Cur­tea de Apel din Kiev, deo­a­rece instanţa n-ar fi luat în con­si­de­rare fap­tul că Vea­ce­slav Pla­ton ar fi cetă­ţean al Ucrai­nei.

Cu peste 20 de mii de vizualizări, următoarea în top este Aşteptări de la următorul şef de stat; Deputaţi în primul Parlament: „Viitorul preşedinte trebuie să fie un om de mare curaj, independent şi transparent în toate acţiunile sale”.

Următorul preşedinte al Republicii Moldova trebuie să aibă o activitate transparentă şi să discute permanent cu poporul. O spun mai mulţi legislatori care au votat Declaraţia de Independenţă a statului. În opinia lor, alegerile prezidenţiale reprezintă o şansă de a scoate ţara din criză. Avem nevoie de un caracter de fier, care să nu fie conectat la interesele clanurilor politice, au declarat deputaţii din primul Parlament, pentru Jurnal TV. Fostul legislator şi ex-preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, consideră că misiunea şefului statului este de a demonstra că aparţine poporului.
 
Unul dintre cele mai accesate articole din această săptămână a fost Întâlnire a reprezentanţilor Platformei DA cu diaspora de la Moscova: Este nevoie de voinţă politică să nu se mai fure, precum şi de o schimbare la nivelul clasei politice. Acest subiect a fost citit de peste 15 mii de internauţi. 

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, s-a întâlnit cu diaspora moldovenească din Federaţia Rusă. Discuţiile au avut loc la Moscova, iar cetăţenii noştri au spus ferm că o nouă clasă politică ar trebui să facă ordine în ţară, iar prezidenţialele ar putea fi o şansă. La rândul său, Andrei Năstase a menţionat că statul va prospera atunci când va fi ales şi un Parlament nou, iar următorul şef de stat ar putea apropia anticipatele. Cetăţenii moldoveni care muncesc în Rusia i-au adresat mai multe întrebări liderului Platformei Demnitate şi Adevăr. Oamenii s-au arătat interesaţi de alegerile prezidenţiale din această toamnă. Cei prezenţi la întrevedere s-au plâns şi de politicile statului în raport cu moldovenii care muncesc peste hotare, iar Andrei Năstase a subliniat că cetăţenii trebuie protejaţi, oriunde s-ar afla.

Cu aproximativ 15 mii de vizualizări, următorul articol în top este Vladimir Socor: „La 25 de ani de independenţă, RM a ajuns un stat prăbuşit şi capturat”.

La 25 de ani de independenţă, Republica Moldova a ajuns mai rău decât era după căderea Uniunii Sovietice. Este un stat prăbuşit, fără instituţii independente şi cu o economie slabă, iar de aproximativ doi ani este capturată de o singură persoană. Declaraţiile au fost făcute pentru Jurnal TV de către analistul de la Fundaţia Jamestown Vladimir Socor. Potrivit renumitului analist, situaţia actuală a ţării poate fi schimbată, doar după ce la guvernare va veni o nouă generaţie de politicieni, o generaţie pe care deja o vede în partidele recent, formate.

Topul continuă cu ştirea VIDEO: Umiliţi şi bruscaţi de Ziua Independenţei; Momentul intervenţiei în forţă a poliţiştilor, când protestatarii sunt îmbrânciţi şi stropiţi cu gaze lacrimogene, care a fost citită de peste 14 de mii de internauţi.

Celebrarea a 25 de ani de independenţă s-a lăsat cu gust amar. În timp ce în Piaţă s-au dansat şi chiuit, guvernanţii rânduindu-se pe scenă cu discursuri bombastice, la câţiva paşi zeci de oameni erau îmbrânciţi, bruscaţi şi stropiţi cu gaze lacrimogene. Poliţia a intervenit în forţă, deşi manifestaţia „Nu mă tem” decurgea paşnic, iar protestatarii nu făceau decât să scandeze lozinci precum „Jos dictatura!”, „Noi nu cedăm!”, „Plahotniuc, nu uita - puşcăria-i casa ta!”, „Ruşine!”.

Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea „La începutul lunii septembrie va fi emis mandat de arest pe numele lui Plahotniuc şi Iaralov”. Acest subiect a fost accesat de peste 13 mii de ori.

Informaţia apărută în publicaţia americană Forbes acum o lună, precum că în următoarele luni ar putea fi emise mandate de arest pe numele lui Vladimir Plahotniuc şi al lui Serghei Iaralov, par să adeverească. „Veşti bune concetăţeni ai Republicii Moldova. Ca urmare a audierii unor martori in dosarul jafului secolului şi administrării probelor, inclusiv a unor foşti demnitari de stat şi funcţionari bancari, la începutul lunii septembrie va fi emis mandat de arest pe numele lui Plahotniuc şi Iaralov”, se spune într-un mesaj din partea fostului şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, publicat de Sergiu Sagaidac, fost şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale.