La 25 de ani de la proclamarea independenţei, Republica Moldova seamănă cu un stat capturat, în care marii corupţi controlează fluxurile financiare, şi-au subordonat justiţia şi decid soarta cetăţenilor. Ţara este slăbită, divizată, iar armata rusă refuză să plece din Moldova chiar dacă principiul neutralităţii permanente este prevăzut expres în Constituţie. Populaţia sărăcită este antagonizată, iar o idee naţională care i-ar uni pe oameni lipseşte. Tinerii profită de deschiderea UE şi evadează din ţară în căutarea unui trai mai bun.

O guvernare care nu reprezintă cetăţenii

La 17 decembrie 2015, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat ambasadorii străini acreditaţi la Chişinău, cărora li s-a plâns că el şi familia sa sunt hărţuiţi de anumite structuri oligarhice. În acele zile, PD încerca să-l propulseze pe controversatul oligarh Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, iar şeful statului refuzase semnarea decretului. În cele din urmă, PD şi-a creat, în mod suspect (ziarele de la Chişinău scriu că prin corupţie), în câteva zile, propria majoritate parlamentară (foarte pestriţă) şi l-a învestit, noaptea, în pofida protestelor stradale, în funcţia de prim-ministru pe actualul premier Pavel Filip. De atunci „stabilitatea” a pogorât peste Moldova, iar partenerii de dezvoltare se declară mulţumiţi.

La sfârşitul anului 2014, s-a depistat că din sistemul bancar al ţării s-a furat 1 miliard de dolari. Principalul suspect, Ilan Shor, a candidat şi a câştigat funcţia de primar de Orhei, a făcut un autodenunţ în baza căruia ex-premierul Vlad Filat, principalul concurent politic şi de business al lui Vlad Plahotniuc, a fost condamnat, iar adevărul despre celebrul „jaf al secolului” nu a mai fost dezvăluit. Culmea, Guvernul, care deserveşte gruparea oligarhică, vrea să transforme miliardul furat în datorie internă şi să-l pună pe spatele cetăţenilor.

„Moldova este o ţară despre care puţini cunosc, dar nivelul corupţiei acolo e parcă desprins dintr-un scenariu de film cu James Bond. Există o fraudă bancară de un miliard de dolari. E a 8-a parte din PIB-ul lor. A opta! Dacă e să comparăm ce ar însemna asta în SUA - e scandalos!”, a comentat recent postul TV din SUA „One America News”.

Nicolae Timofti: „Viitorul ţării e în mâinile poporului”

Într-un interviu acordat agenţiei „Moldpres”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de independenţă, şeful statului, Nicolae Timofti, a declarat că „viitorul ţării este în mâinile poporului”, iar moldovenii vor avea succes şi vor fi parte a UE atunci când se vor maturiza: „Ţările care s-au dezvoltat în aceleaşi condiţii (mă refer la ţările Baltice) astăzi sunt membre ale UE, NATO, care le asigură securitatea şi libertatea pe care ne-o dorim şi noi. Apare întrebarea: De ce nu am procedat aşa? De ce nu am fost şi noi ca balticii: înţelepţi şi consecvenţi? Atunci când ne vom maturiza la nivelul acestor ţări, vom avea aceleaşi succese şi vom deveni membri ai Uniunii Europene”, a spus preşedintele.

Mesajele oamenilor publici din Republica Moldova cu ocazia Zilei Independenţei sună pesimist: „Cel mai periculos este că s-a distrus dorinţa de libertate, dorinţa de a-ţi crea singur viitorul”, susţine ex-premierul Republicii Moldova, Valeriu Muravschi. Iar un grup de deputaţi din primul Parlament al Moldovei independente a anunţat că nu va participa la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii a 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova: „Nu putem sta alături de cei care au dat foc Declaraţiei de Independenţă, au compromis viitorul european al Republicii Moldova, au uzurpat puterea în stat, au capturat şi subordonat toate instituţiile statului, au instaurat un guvern la miez de noapte, au furat un miliard de dolari şi au declanşat un genocid împotriva poporului”, se arată în declaraţia grupului.

Ţară bolnavă de sărăcie, corupţie şi nedreptate

La rândul său, liderul Partidului „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, unul dintre potenţialii candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova (la alegerile din 30 octombrie) a îndemnat guvernarea oligarhică să-şi dea demisia cu ocazia împlinirii a 25 de ani de independenţă: „Republica Moldova s-a întors de unde a pornit: la un stat autoritar, în care drepturile şi libertăţile oamenilor sunt doar pe hârtie şi la televizor. Avem o ţară bolnavă de sărăcie, corupţie şi de nedreptate. În cei 25 de ani, politicienii care s-au perindat la guvernare, au întors pe dos buzunarele oamenilor şi nu le-au furat doar banii, dar şi speranţa în ziua de mîine. Ne mai aparţin doar simbolurile naţionale: limba, tricolorul, imnul şi dreptul la istorie. Restul, în 25 de ani, ne-au fost furate! (…) Dacă nu învingem acum, Moldova va rămâne pustie!”, a menţionat Năstase.

El a chemat cetăţenii să boicoteze sâmbătă, 27 august, parada militară organizată de autorităţi şi să participe la acţiunea civică denumită ”Nu mă tem!” – un protest faţă de actuala guvernare.

Mobilizare fără precedent a poliţiei

Pentru asigurarea ordinii la manifestaţia de sâmbătă, autorităţile au mobilizat peste 5 500 de poliţişti. Repetiţiile pentru parada militară durează, în centrul Chişinăului, de aproape două săptămâni. Din această cauză se creează ambuteiaje, iar nemulţumirea oamenilor se vede pe reţelele de socializare.

Avocata Ana Ursachi a atenţionat vineri că guvernarea ar pregăti acţiuni represive, inclusiv arestări, împotriva participanţilor la acţiunea „Nu mă tem!”. Potrivit ei, la MAI ar exista chiar o listă de persoane care ar urma să fie încătuşate în momentul apariţiei lor în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ea a precizat că nu există un organizator al acţiunii „Nu mă tem!” şi că „fiecare este organizatorul venirii sale în piaţă”. „După 25 de ani de independenţă, poporul va ieşi mâine în piaţă fiind unit nu de sentimentul de patriotism, ci de fenomenul sărăciei, al corupţiei şi de tarifele exorbitante”.

Misterul discursului pro-european al guvernării

Pe de altă parte, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat într-un interviu acordat IPN că „Republica Moldova merită un loc cu drepturi depline în marea familie a Uniunii Europene”, iar transformările care au loc acum sunt menite să alinieze Moldova în rândul ţărilor dezvoltate, care reprezintă un exemplu pentru noi”. Potrivit lui, principala piedică în calea dezvoltării Moldovei a fost, în cei 25 de ani de Independenţă, perpetuarea conflictului transnistrean. El a precizat că securitatea ţării este una dintre problemele care preocupă cel mai mult momentan guvernarea.