În acest mod inedit, Ministerul Apărării va marca împlinirea unui secol de la intrarea ţării noastre în prima conflagraţie mondială, aducând un omagiu eroilor căzuţi atunci.

Potrivit MApN, vor fi executate marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii Armatei României luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.

„Să trecem împreună, astăzi, Carpaţii! În noaptea de 27 spre 28 august 1916, Armata României trecea Carpaţii în Transilvania, punând stăpânire pe trecătorile Carpaţilor şi angajând lupte la Timişul de Jos, la sud de Sibiu şi în apropiere de Orşova. La 100 de ani după, în această seară, de la ora 21,00, militarii Armatei României vor trece din nou Carpaţii, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă'', precizează MApN, pe pagina sa de Facebook.

Unul din marşuri se va desfăşura pe itinerariul Predeal — Timişul de Sus, urmând să se aducă un omagiu, la Cimitirul Eroilor Timişul de Sus, celor căzuţi în luptele angajate de Armata României. Acest marş va fi transmis live pe site-ul MApN.

„Dacă-i vedeţi pe unul din cele 17 trasee vă rugăm să nu-i ignoraţi şi să veniţi alături de ei pentru a ne arăta împreună respectul pentru cei care au murit pentru România de azi. (...) Cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jertfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice şi pe făptuitorii lor'', arată reprezentanţii MApN.