Petru Clej: Sunt șocat de prezența polițienească din PMAN. A fost ca în perioada sovietică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnalistul român Petru Clej, prezent la Chișinău în ziua în care Republica Moldova a împlinit 25 de ani de independență, s-a arătat șocat de felul în care autoritățile au decis să organizeze manifestațiile din Piața Marii Adunări Naționale.

Într-un interviu pentru Europa Liberă el s-a declarat „absolut șocat de prezența polițienească care este, probabil, cea mai masivă din acești 25 de ani, cordoane pe trei rânduri de polițiști care străjuiesc bulevardul Ștefan cel Mare, de la clădirea Președinției până la strada Pușkin, pe ambele părți, nelăsând pe nimeni să intre în piață”.

„Parada militară e o paradă militară. Au fost militari din Lituania, din Polonia, din România, Marea Britanie, erau trei militari din Marea Britanie, trei toboşari. Dar ceea ce m-a uimit era tonul festivist, oamenilor li se cerea să chiuie. Adică, semăna foarte mult cu o paradă sovietică ceea ce s-a întâmplat astăzi la Chişinău. Şi lucrurile trebuie puse puţin în context, suntem în anul 2016. Aceasta mergea în 1996, în 2001, în 2006. Acum am trecut peste lucrurile acestea”, a menționat jurnalistul.

El susține că acest fast și prezența poliției au creat iritarea populației.

„Înţeleg, era o paradă, dar dacă te uitai la televizor, vedeai numai participanţii la această festivitate şi dincolo nu mai era nimeni pe trotuare, pentru că era blocat de forţele de ordine. Pentru cine este demonstraţia? Pentru uzul telespectatorilor? Că este toaleta făcută toaletă ca să nu se vadă? Oamenii care au venit acolo să se bucure de această sărbătoare nu au avut acest prilej”, a subliniat Clej.

Amintim că de Ziua Independenței în Piața Marii Adunări Naționale au avut acces doar oficialii și persoanele apropiate acestora, prin zone securizate cu detectoare de metale. Zona centrală a capitalei a fost îngrădită de cordoane de polițiștii și garduri metalice, iar la un moment dat au avut loc altercații între polițiști și un grup de protestatari.

Abia după plecarea oficialilor au părăsit zona centrală și polițiștii, iar cetățenii au putut intra liber în Piața Marii Adunări Naționale


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...