Linkuri accesibilitate

Meandrele justiției și referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă


Mai mulți activiști în frunte cu un fost candidat la funcția de consilier municipal al partidului lui Iurie Leancă încearcă să inițieze un referendum de demitere a primarului liberal al capitalei Dorin Chirtoacă. Activiștii critică performanțele acestuia ca primar și vor ca referendumul să aibă loc o dată cu alegerile prezidențiale. Dar nu pot începe încă adunarea semnăturilor pentru referendum. Înregistrarea grupului lor de inițiativă a fost contestată de primar, iar astăzi avocații lui Chirtoacă au obținut în instanță amânarea unei decizii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Curtea de Apel urma să decidă dacă hotărârea Judecătoriei Centru de a înregistra Grupul de Inițiativă pentru organizarea plebiscitului local este întemeiată. Examinarea cauzei a fost însă amânată după ce avocata primarului a cerut ca dosarul să fie transmis unei alte instanțe, urmând ca deja Curtea Supremă de Justiție să se pronunțe cu referire la această solicitare. În consecință, Grupul de Inițiativă, chiar dacă a fost înregistrat, nu are dreptul sa procedeze la adunarea semnăturilor în favoarea plebiscitului. Victor Chironda, care este liderul grupului de inițiativă spune că avocații primarului ar face uz de drepturile lor juridice numai ca să tragă de timp, astfel încât plebiscitul să nu poată fi organizat în ziua alegerilor prezidențiale, adică pe 30 octombrie:

„Săptămâna trecută au făcut cerere de recuzare a unui judecător, care a fost respinsă. După asta dosarul s-a întors înapoi și iată acum se cere strămutarea la o altă instanță, mai inventează pe parcurs tot felul de chestii și este clar, este vizibil că urmăresc doar tergiversarea procesului, pentru că este clar că ei nu au nevoie de o decizie finală. Ei au fost admiși ca parte a procesului și iată noi suntem nevoiți să umblăm prin judecăți, deși noi nu am cerut altceva decât înregistrarea grupului de inițiativă.”

Cum își justifica cererea avocații primarului? Ei consideră că pentru asigurarea unui proces echitabil, cauza trebuie să fie judecată la o altă instanță, întrucât majoritatea judecătorilor de la Curtea de Apel s-ar fi pronunțat în cauze care vizau Primăria Municipiului Chișinău.

Liberalul Dorin Chirtoacă este in exercitarea celui de-al treilea mandat de primar. Activiștii care revendică organizarea unui referendum local privind retragerea sa din funcție îi reproșează lipsa de reforme promise și administrarea proastă, la părerea lor, a treburilor din capitală. Într-un interviu acordat postului nostru de radio, Dorin Chirtoacă s-a apărat spunând că ,,lucrurile se mişcă în Chişinău, puţin sau mult, dar ceva se mişcă.” El a insistat la fel că intenția de a organiza un referendum pentru revocarea sa din funcție ar fi o acțiune strict politică.

Avocata primarului, Tatiana Iovu considera că nu au fost respectate cerințele legale pentru înregistrarea grupului de inițiativă:

„Nu se neagă existența unui drept constituțional, absolut, doar că acest drept trebuie să fie exercitat în cadrul legal și cu respectarea bunei credințe. Și atunci când se încalcă anumite prevederi legale, evident că trebuie să reacționez. Hotărârea primei instanțe este vădit ilegală și au fost mai multe încălcări cu aplicare eronată atât a normelor de drept material, cât și a normelor de drept procedural.”

Chiar și dacă decizia primei instanțe va fi menținută, grupul de inițiativă nu va mai reuși să colecteze semnăturile până la alegerile prezidențiale și astfel plebiscitul ar putea avea loc deja în 2017, notează activiștii.

Anterior, socialiștii au încercat să-l demită pe Dorin Chirtoacă, însă grupul de inițiativă nu a fost înregistrat pentru că era ultimul an de mandat al primarului. Legea prevede că desfășurarea unui referendum este posibilă doar după expirarea termenului de un an din momentul investirii primarului general.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG