Dacian Cioloș la întrevederea cu Andrian Candu: România va spori investițiile în Republica Moldova

România va extinde proiectele de dezvoltare în Republica Moldova și va continua să mobilizeze capitalele europene pentru a menține proiectul – apropierea Republicii Moldova de UE – pe agenda europeană. Declarația a fost făcută de prim-ministrul României Dacian Cioloș la întrevederea cu președintele Parlamentului Andrian Candu.

Premierul României a anunțat că urmează a fi sporite investițiile românești în Republica Moldova. Potrivit oficialului, două dintre companiile importante din sectorul energetic românesc sunt pregătite să investească în Republica Moldova, în condiții de predictibilitate pentru mediul de afaceri și rentabilitate. De asemenea, Dacian Cioloș a menționat că o bancă importantă din România și-a anunțat intenția de a se extinde în Republica Moldova.

”România va încuraja și alți investitori să vină în Republica Moldova, în măsura în care reformele vor continua pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și va exista o abordare constructivă din partea autorităților”, a declarat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul României a subliniat că, pe lângă asistența financiară rambursabilă de 150 mln de euro, Republica Moldova va continua să beneficieze și de asistență financiară nerambursabilă din partea României. Este vorba despre continuarea proiectelor de renovare a grădinițelor, achiziția microbuzelor pentru transportul elevilor la școală și extinderea unui program-pilot destinat administrației publice locale.

Speakerul Andrian Candu a apreciat proiectele implementate până în prezent cu asistența României și a salutat intenția de a le continua și extinde. Președintele Parlamentului a menționat că pentru Republica Moldova rămâne o prioritate implementarea Acordului de Asociere, semnarea unui nou acord cu FMI, reforma sectorului energetic și al celui financiar-bancar, crearea condițiilor atractive pentru mediul de afaceri și a instrumentelor de protecție pentru investitorii străini.

”Salutăm intenția investitorilor români de a veni în Republica Moldova. Vom acorda tot suportul necesar, inclusiv prin modificarea și completarea legislației, pentru a facilita investițiile străine în Republica Moldova. Și majoritatea parlamentară, și Guvernul vor asigura continuarea politicilor de integrare europeană a țării. Angajamentul, asumat politic, este să îndeplinim precondițiile stabilite de FMI, iar acest lucru va fi un semnal pentru Comisia Europeană de a relua proiectele suspendate cu Republica Moldova”, a declarat Andrian Candu.

La întrevedere au mai participat deputații Valentina Buliga, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Mihai Ghimpu, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova și președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România și George Mocanu, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.