02:25:21 24.04.2024
Stiri

Detalii despre vizita premierului României: „Cioloș a fost FORȚAT să vină cu banii la Chișinău, dar nu va merge la hotelul „Nobil””

Politică 24.08.2016 18:48 Vizualizări3785 Autor: Ziarul National
Detalii despre vizita premierului României: „Cioloș a fost FORȚAT să vină cu banii la Chișinău, dar nu va merge la hotelul „Nobil””


Premierul României, Dacian Cioloş, vine joi la Chişinău într-o vizită prilejuită de acordare a primei tranşe de 60 de milioane de euro, din asistența financiară cu suma totală de până la 150 de milioane de euro. Analistul politic Armand Goșu de la București consideră că autoritățile de la Chișinău nu prea au înregistrat progrese în ultimele luni, dar cu toate acestea Bucureștiul a făcut o analiză la rece și a decis că este mai bine să eviți un colaps economic al R. Moldova, decât să sancționeze Guvernul de la Chișinău pentru neîndeplinirea promisiunilor.

„România rămâne dedicată dosarului R. Moldova, în ciuda progreselor îndoielnice pe care Guvernul de la Chișinău le-a făcut. R. Moldova e un dosar prea important de politică externă pe agenda Bucureștiului. Cred că mai degrabă în acest fel trebuie citită vizita premierului Cioloș la Chișinău. Nu mă aștept, de pildă, ca el să meargă direct la hotelul „Nobil”, cum s-a întâmplat anul trecut în cazul dlui Ponta. Dar mă aștept la o vizită mai degrabă decentă, reținută, făcută de un om care este foarte bine conectat la fluxurile de informații solide de la Bruxelles – ăsta e cazul premierului Cioloș”, a declarat Goșu pentru europalibera.org.

Analistul politic e de părere că Dacian Cioloș nu a primit și nu va primi nicio garanție că după acordarea acestui sprijin financiar vor repeta tot felul de furturi, dar cu toate acestea Bucureștiul ajută R. Moldova.

„În R. Moldova te poți aștepta oricând la derapaje, cu atât mai mult cu cât practic este condusă de un om care nu a fost votat niciodată, cu mijloace care nu sunt cele politice, ci sunt cele de șantaj, să spunem, și practic care nu plătește electoral niciodată pentru ceea ce face. Deci, este vorba mai degrabă de un regim hibrid care nu are nimic de a face nici cu democrația europeană, e ceva între Europa și autoritarismul eurasiatic. România sprijină această guvernare din rațiuni absolut cinice, pentru că e mai bine să ai stabilitate la granița estică, decât o instabilitate într-o țară totuși cu trei milioane de locuitori”, a explicat profesorul universitar.

Acesta a mai povestit că la București se vorbește că, dacă nu ajuți R. Moldova în acest moment, atunci ea riscă să o apuce spre Rusia, să cadă din nou în brațele Rusiei. „E un fel de șantaj care s-a practicat la adresa României mulți ani. În contextul acestui șantaj nu doar sentimental, ci geopolitic, vă dați seama România a fost tot timpul cu mâna la spate strânsă serios și a trebuit să ofere ba niște curent electric, ba niște bani, în ideea că R. Moldova păstrează totuși vectorul vestic de orientare. Repet: ține de șantaj, pentru că R. Moldova nu poate să sară peste Ucraina și să fugă în brațele maicii Rusiei”.

Mai mult, Goșu spune că și Dacian Cioloș ar fi fost constrâns să ofere acești bani R. Moldova. „Cred că Cioloș a fost forțat să facă acest gest, să vină acum în vizita asta, să vină cu bani. El a încercat la începutul anului să țină piept celor care puneau presiuni asupra Bucureștiului să dea banii atunci, să nu pună condiționări R. Moldova. Totuși, în urma unor discuții cu comisari europeni, Cioloș a fost nevoit să introducă acele condiționări ca să nu livreze atunci banii către Chișinău. În cele din urmă în Parlament s-a votat încă odată, PSD a votat încă odată împrumutul acordat politicii Moldova dacă vă amintiți.

Și, în sistemul românesc, adică în Ministerul de Externe, în servicii secrete, Guvern, funcționari, în „măţăraia birocratică” românească există un curent foarte puternic favorabil sprijinirii acestui regim politic de la Chișinău reprezentat de Plahotniuc. Și până la urmă chiar vizita lui Cioloș la Chișinău este semnul că acest curent de opinie din masele sistemului birocratic românesc a învins”, a conchis analistul politic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md