11:25:02 18.04.2024
Stiri

Securitatea energetică a R. Moldova, SUBMINATĂ de interesele mai multor cercuri de la Chișinău și Moscova

Economie 24.08.2016 14:31 Vizualizări1370 Autor: Ziarul National


Securitatea energetică a R. Moldova, SUBMINATĂ de interesele mai multor cercuri de la Chișinău și Moscova viitorul.org

"R. Moldova este dependentă în proporţie de 80% de livrările de energie electrică produsă la centrala electrică de la Cuciurgan și 100% de gazul rusesc. În aceste condiţii, Chişinăul ar trebui să accelereze interconectarea alternativă la reţele de gaze naturale din România pentru a beneficia de oportunitățile pe care le oferă piaţa energetică mai competitivă a UE”.

Recomandarea îi aparţine expertului în energetică al IDIS "Viitorul", Victor Parlicov, şi a fost făcută
în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”.

Accelerarea construcţiei de interconexiuni ale liniilor de înaltă tensiune de energie electrică pentru integrarea cu UE prin intermediul României ar trebui să fie o altă prioritate pe termen scurt pentru guvernele din Moldova şi România.

”Observăm pe moment intensificarea discuțiilor pe subiectul interconectării privind interconectarea rețelelor de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești și Strășeni-Ungheni-Iași, pentru a extinde capacitatea de transport între România și Republica Moldova și construirea unor stații de cuplare în curent continuu de tip back-to-back pe aceste linii. Acest lucru se datorează în mare parte presiunii societății civile, în condițiile în care prețurile la energia electrică din regiune sunt mai mici. Lipsa unor acţiuni în acest sens poate fi explicată doar prin lipsa de dorinţă a unor forţe politice de la guvernare de a modifica sistemul existent în detrimentul intereselor cetăţenilor şi a prevederilor din acordul de asociere cu UE”, a declarat Parlicov.

La rândul său, expertul Ion Muntean e de părere că Republica Moldova își poate reduce dependența energetică și prin dezvoltarea energiei regenerabile: ”Subiectul interconectării energetice a Republicii Moldova cu România este unul discutat de mulți ani de zile, încă din anii 1990, în special în contextul necesității diversificării surselor de aprovizionare cu gaze, electricitate și combustibili. Însă, dacă la nivel declarativ, autoritățile moldovenești au recunoscut atât necesitatea respectivă, cât și oportunitatea parteneriatului cu România, acțiunile lor au fost adesea fie complet opuse față de declarații, fie insuficiente”.

În opinia lui, mai multe surse de livrare a resurselor energetice ar reduce tarifele și pentru consumatorii finali. ”Diversificarea sursele de energie înseamnă să te integrezi la nivel de reguli de joc într-o piață, să construiești reguli de piață pe intern cu piața spre care tinzi, să faci investiții în infrastructură și să asiguri competiția pe intern pentru apariția altor operatori”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md