01:59:41 25.04.2024
Stiri

DETALII despre precondițiile care trebuiesc îndeplinite pentru ca R. Moldova să încheie un acord cu FMI: „Cei de la guvernare nici nu au de gând”

Economie 23.08.2016 18:21 Vizualizări2289 Autor: Ziarul National
DETALII despre precondițiile care trebuiesc îndeplinite pentru ca R. Moldova să încheie un acord cu FMI: „Cei de la guvernare nici nu au de gând”


Autoritățile R. Moldova ar trebui să îndeplinească „19 precondiții” până la mijlocul lunii septembrie pentru a putea spera la un nou acord cu FMI.

Așa declară fostul premier Ion Sturza care susține, însă, că actuala guvernare de la Chișinău nu ar avea de gând să le îndeplinească și oferă detalii despre ce fel de cerințe din partea FMI ar fi vorba.

Printre acestea s-ar număra acțiuni menite să asigure independența Băncii Naționale, stabilizarea situației în sistemul bancar, inclusiv prin atragerea unor parteneri strategici, dar și recunoașterea drept datorie de stat a celor peste 13 miliarde de lei luate din rezervele valutare și acordate celor trei bănci implicate în furtul miliardului.

Cei care s-au opus unui acord cu FMI, demolând pe rând 4(!) guverne, să-și facă harachiri?! Să o văd și pe asta și îmi scot pălăria în fața Ambasadei SUA la Chișinău!”, își exprimă neîncrederea Ion Sturza.

Vedeți postarea de pe Facebook la acest subiect a fostului premier al R. Moldova:

„Cel mai păzit secret - înțelegerile preliminare cu FMI

Din start vreau să menționez: sunt în favoarea unui acord cu FMI! Este singura oportunitate a Republicii Moldova de a păstra o brumă de stabilitate macroeconomică în condițiile unei politici bugetar-fiscale și economice jalnice.

Dar FMI nu ar fi FMI, dacă nu ar pune, după multe tergiversări și umiliri din partea Moldovei, și niște condiții draconice...

Tot mai mult mă conving că cei de la guvernare nici nu au de gând să realizeze aceste condiții. În scrisoarea semnată de cei patru de la Răsărit au fost acceptate 19 precondiții care trebuie realizate până la mijloc de septembrie. 14 dintre ele se referă la activitatea BNM, aparent sunt condiții tehnice: guvernare corporatistă (vot pentru viceguvernatori și consiliul de supraveghere), transparență, dar și împuterniciri de redresare și rezoluție a băncilor, legea Depozitarului Central.

O fi fiind ei, deputații, docili, dar nu și imbecili. Cum să voteze în câteva ore sute de pagini de legi extrem de complexe de care depinde soarta sectorului financiar?! Nu au votat nici pe 17 iulie, amânând votul pe… nu știu când.

În plus, până la ședința bordului trebuie să fie vândut pachetul „vitreg” de acțiuni de 42% de la banca „a”. Unui investitor strategic! Să-l văd! În banca „i” de separat activele proaste cu tot cu acționarii, iar cele bune vândute unui strateg. Să-l văd! Nu cred că FMI și alți sponsori externi vor accepta, ca în trecut, bomji din Donbas. Și la banca „v”, dorită foarte mult de BERD (din disperare), lucrurile pe neașteptate s-au înrăutățit. Portofoliul de neperformanțe a ajuns la 35%. Numai un „client” are datorii de 800 de milioane MDL! În gaj, piață de flori, sală de nunți și alte prostioare....

CITIȚI și „SECRETUL” unui proiect de memorandum R. Moldova-FMI dintr-o scrisoare semnată de „patru persoane”: „La toamnă vor fi surprize”

Dar cea mai importantă precondiție este preluarea prin lege a datoriei de stat a 13,2 miliarde MDL rezultate din furtul miliardului și rectificarea bugetului (secvestru) cu aproape 4 miliarde MDL, după calculele mele. Sincer, aceasta abia de ajunge pentru salarii și pensii nemajorate. Statul are însă multe alte nevoi, dar și arierate enorme.

Este posibil, politic vorbind, așa ceva?! Nu cred, chiar dacă mașina de vot e unsă bine cu USD. Cei care s-au opus unui acord cu FMI, demolând pe rând 4(!) guverne, să-și facă harachiri?! Să o văd și pe asta și îmi scot pălăria în fața Ambasadei SUA la Chișinău! Așa și fac, cât sunt în căutarea unei pălării, domnul ambasador - în încercarea de a convinge FMI că moldovenii pot primi bani și fără precondiții...”, a scris Ion Sturza pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md