Testaţi-vă cunoştinţele de limba română! Pe 27 august la Chişinău va fi organizată „Testare pentru fiecare”

Primăria municipiului Chişinău şi Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova organizează, de Ziua Limbii Române, concursul de exprimare corectă „Testare pentru fiecare”.

Concursul se va desfăşura sâmbătă, 27 august 2016, ora. 13.00, în incinta Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (str. M. Kogălniceanu, 65, bl. I).

Potrivit organizatorilor, este pentru al treilea an consecutiv când locuitorii urbei, dar şi oaspeţii capitalei vor putea să-şi evalueze competenţele de exprimare în limba română, iar cei care vor obţine cel mai bun punctaj vor fi premiaţi.
Condițiile testului:

Fiecare test conține mai mulți itemi alcătuiți în baza următoarelor subiecte:

a)     neologisme uzuale: utilizarea lor în context; înlocuirea cuvintelor familiare/populare cu neologismele potrivite;

b)    ortografie:  forme verbale, cratima la formele scurte ale pronumelui, verbului etc.;

c)     calchieri: depistarea în context, explicarea greșelii, propunerea unei forme corecte;

d)    lexeme/cuvinte și structuri utilizate cu sens impropriu;

e)     erori în utilizarea conjuncțiilor, prepozițiilor;

f)      acordul în cadrul pronumelui, adjectivului, numeralului, substantivelor etc.; 

g)     inadvertențe stilistice: pleonasmul, tautologia, echivocul, cacofonia, aglomerația de genitive, confuziile paronimice. 

Rezultatele concursului vor fi anunţate la 30 august, în cadrul unei mese rotunde.

Partenerii concursului sunt editurile Cartier, Arc, Știința, Bestseller, care vor acorda premii pentru câștigători – cărți, albume, CD-uri, e-Reader.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.