Șefa DNA: Pentru lupta împotriva corupției din Moldova trebuie identificaţi procurori care vor să cureţe propriul sistem

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă furtului miliardului s-ar fi întâmplat în România, investigația acestuia ar fi putut să dureze și un an, și doi ani, întrucât totul depinde de numărul tranzacțiilor financiare, de țările în care s-au derulat. În același timp, pentru ca lupta cu flagelul corupției în Republica Moldova să fie eficientă, trebuie identificați câțiva procurori care vor să curețe propriul sistem, care-s cinstiți și care nu trebuie lăsați singuri. Declarațiile au fost făcute de Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al DNA.

„De obicei, o investigaţie complexă poate să dureze şi un an, şi doi ani, depinde de tranzacţiile financiare pe care le investighezi, de numărul lor, de ţările în care s-au derulat, pentru că, spre exemplu, avem multe situaţii în care avem comisii rogatorii în ţări considerate a fi paradis fiscal, de unde nu primim răspunsuri. În cazul Cipru, care la fel este considerat un paradis fiscal – sunt mii şi mii de comisii rogatorii – câteodată stai şi un an, şi doi să-ţi spună prin ce conturi s-au derulat tranzacţiile. E greu să fac o comparaţie. Au fost şi la noi în urmă cu 10-12 ani astfel de cazuri: Fondul Naţional de Investiţii şi domnul Vântu (Sorin Ovidiu Vântu – n.r.) care administra acest fond. A fost un caz celebru – cam 300 de milioane de euro a fost paguba la vremea respectivă. S-au făcut investigaţii, au fost trimise în judecată… Totuşi, este foarte greu să compar”, a răspuns Laura Codruţa Kövesi, întrebată în cât timp ar fi investigat DNA furtul miliardului, potrivit anticoruptie.md.

În ceea ce priveşte lupta cu corupţia în Republica Moldova, Kovesi este de părere că prima condiţie ar fi independenţa sistemului de magistratură.

„Procurorii trebuie să fie cei care conduc ancheta şi cred că este important să existe o structură specializată a Procuraturii care să facă astfel de investigaţii, iar în acea structură să lucreze procurori independenţi şi profesionişti. Noi am cunoscut în activitatea noastră şi poliţişti, şi procurori din Republica Moldova foarte profesionişti, cu care am avut câteva cooperări. Cred că există acolo oameni care vor să facă treabă şi care sunt buni, dar trebuie să li se creeze cadrul”, a declarat procurorul-şef al DNA.

De asemenea, Laura Codruţa Kövesi este de părere că procurorul general trebuie să fie procuror, pentru ca să ştie exact problemele cu care se confruntă sistemul. „Cel puţin la structura Anticorupţie ar trebui cu siguranţă să fie un procuror. Trebuie sprijinit, să aibă ce-i trebuie. Că aşa, ştiţi cum e şi la noi: dacă mâine rămâne DNA-ul fără bani de la buget, fără posturi, mai schimbă pe ici, pe colo două-trei infracţiuni şi rămâi fără competenţă, nu ai ce să faci. Deci, chiar trebuie sprijiniţi. La noi societatea civilă a avut un rol important, ani de zile, pe tot ce înseamnă lupta anticorupţie”, a spus procurorul-şef al DNA.

Pentru ca reforma Procuraturii să funcţioneze trebuie găsite câteva persoane cinstite în cadrul sistemului de la care să înceapă curăţirea instituţiei, a mai subliniat Laura Codruţa Kövesi.

„Mă îndoiesc că toţi procurorii din Republica Moldova sunt corupţi. Mai sunt şi procurori care nu sunt corupţi şi care vor să facă ceva. Curăţirea propriului sistem trebuie să fie o prioritate pentru ei. Deci, ei trebuie ajutaţi, nu trebuie lăsaţi singuri. Şi la noi este foarte important ca procurorul să ştie că este independent. Dacă el ştie că deschide două investigaţii pe prietenul deputatului X care este procuror şi a doua zi vine deputatul X şi poate să-l schimbe din funcţie sau vorbeşte cu CSM-ul sau cu ministrul Justiţiei şi e sancţionat disciplinar, atunci niciodată n-o să se schimbe nimic”, a mai spus procurorul-şef al DNA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...