Foştii legislatori spun că următorul şef de stat nu trebuie să se teamă de mass-media, ci să vorbească des despre activitatea sa, precum şi să ia atitudine când se comit abuzuri. 

„Trebuie să fie responsabil în faţa cetăţenilor fiindcă până acum nu am avut un preşedinte responsabil în faţa cetăţenilor Republicii Moldova. Suntem o republică parlamentară, preşedintele-i cam formal, el emite numai ordine de decorare cu medalii şi ordine, le dă la toţi la care îi propun partidele. Dacă va fi ales, el trebuie să se întâlnească cu alegătorii, cu cetăţenii de rând cât mai des, să poată asculta părerea, opinia acestor alegători, să se expună şi vizavi de politica partidelor noastre, despre legile care sunt adoptate de către Parlament, poate nu cu ochii închişi să promulge aceste legi, să se expună vizavi şi de deciziile luate de Curtea Constituţională, de către poate Curtea Supremă de Justiţie. Să ţină legătură directă cu alegătorii, dar nu cu partidele care se află la guvernare. Să ştie cum să iasă din diferite situaţii, dar va ieşi din situaţii numai cel care are experienţă de viaţă, are experienţă în politică, un om deştept, citit şi cu o conduită bună”, a declarat Gheorghe Amihalachioaie.

„În primul rând, trebuie să avem un candidat unic pe dreapta, centru-dreapta european. Liderii acestor partide politice să se înregimenteze, să lupte, să muncească cu abnegaţie, sincer pentru promovarea acestui candidat. Vom avea şi surprize, scenarii din partea oligarhiei care va arunca pe acest segment de centru-dreapta contracandidaţi, candidaţi falşi, care vor avea destinaţia să rupă câte 2-3 % din electorat. În aceste condiţii există marele pericol ca un candidat antioligarhic, proeuropean să nu ajungă în turul doi de scrutin. Bătălia este între popor şi oligarhie şi iată, în aceste condiţii fiecare are responsabilitatea de a decide de partea cărei baricade se regăseşte astăzi: de partea oligarhiei sau de partea poporului”, susţine Valentin Dolganiuc.

Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura pe data de 30 octombrie. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.