09:38:02 29.03.2024
Stiri

„SECRETUL” unui proiect de memorandum R. Moldova-FMI dintr-o scrisoare semnată de „patru persoane”: „La toamnă vor fi surprize”

Politică 22.08.2016 19:00 Vizualizări7198 Autor: Ziarul National


„SECRETUL” unui proiect de memorandum R. Moldova-FMI dintr-o scrisoare semnată de „patru persoane”: „La toamnă vor fi surprize”

Patru „funcționari sus-puși” din R. Moldova au semnat o scrisoare de intenție expediată Fondului Monetar Internațional care conține câteva precondiții ce trebuie îndeplinite înainte ca instituția internațională să accepte un nou memorandum pentru trei ani cu Chișinăul.

Declarația îi aparține fostului ministru de Finanțe, Veaceslav Negruță, și a fost făcută astăzi, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Importanța economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI și capacitatea politică de a-l implementa”.

Potrivit fostului ministru, în ultimii trei ani, la Chișinău s-au depus „eforturi considerabile” pentru ca R. Moldova să nu semneze un nou acord cu FMI, iar din acest motiv „au căzut guverne și guvernatori”, R. Moldova pomenindu-se izolată total și cu finanțările externe blocate, iar macroeconomia – dată peste cap.

Veaceslav Negruță dezvăluie că scopul autorităților R. Moldova era să țină FMI „cât mai departe”, în timp ce la Chișinău aveau loc devalizările din sistemul bancar.

Acum, această scrisoare de intenție, care ar fi de fapt un proiect de memorandum, este ținută în secret, nu este prezentată nici miniștrilor, nici deputaților, iar în lunile ce urmează vor apărea „surprize și tensiuni”, crede Negruță.

„Pentru a ajunge la o înțelegere la Washington în luna octombrie eventual, sigur că acele precondiții vizează câteva lucruri foarte sensibile. În primul rând, 60 la sută sunt dedicate sectorului bancar. E vorba de corectarea situației vizavi de transparența acționariatului, buna guvernare corporativă în sectorul bancar, readucerea credibilității față de sistemul bancar, cu elemente necesare de independență instituțională Băncii Naționale a Moldovei și, evident, strategia de recuperare a acelor mijloace fraudate în perioada 2014, 2015, nu exclud și în 2016”, a declarat Negruță.

O altă precondiție, spune fostul ministru, s-ar referi la rectificarea de buget.

„În 2016, bugetul a fost aprobat recent, cu mare întârziere. Cel mai trist e că acest buget nu mai este realist și trebuie să fie rectificarea ce va costa politic și social mult. Poate e cazul să facem apel la autorități să iasă acum să lămurească societății și propriilor actori din actuala guvernare în ce va consta rectificarea de buget. Pentru că e vorba de ajustări la cheltuieli, consolidări pe filiera fiscală cu scopul de a reduce acel handicap dintre posibilități și necesități bugetare”, a zis Veaceslav Negruță.

Expertul financiar nu exclude că această rectificare de buget va fi lăsată în seama Guvernului, prin asumarea răspunderii, pentru că vine campania electorală și partidele nu își doresc să aibă „costuri electorale” generate de tăierile de buget.

„Dar vor fi surprize și pentru cei din Guvern”, avertizează Negruță, oferind exemplul recentei decizii a Guvernului privind moratoriul instituit la angajările în instituțiile publice care „a creat confuzii pentru mai mulți miniștri”.

Un al treilea bloc important din precondițiile incluse în acea scrisoare de intenție sunt reformele structurale, care sunt extrem de întârziate în R. Moldova și generează costuri mari, iar pentru prima dată într-un eventual acord cu FMI se va pune accentul pe lupta cu corupția. Dacă măcar o precondiție nu va fi realizată, FMI poate nici să nu pună în discuție examinarea aprobării unui memorandum cu R. Moldova.

În opinia lui Veaceslav Negruță, R. Moldova are mare nevoie de un nou memorandum cu FMI care va fi „ultimul colac de salvare” pentru țara noastră, dar și necesar pentru a impune coerență în politicile economice și sociale ale actualei guvernări.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md