Ministerul rus al Apărării confirmă retragerea avioanelor sale din Iran

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul rus al Apărării a confirmat luni că toate avioanele sale de luptă pe care susține că le-a desfășurat la o bază din Iran pentru a lansa atacuri împotriva jihadiștilor în Siria au revenit în Rusia, după ce autoritățile de la Teheran au anunțat că nu mai permit avioanelor ruse să folosească respectiva bază, transmite agenția EFE.

Rusia a anunțat săptămâna trecută că bombardierele sale Su-34, care au decolat de la baza Nojeh din provincia iraniană Hamadan, au efectuat raiduri aeriene împotriva unor ținte jihadiste în Siria.

Dar ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a dezmințit desfășurarea unor avioane ruse la acea bază și a susținut la rândul său că aviația rusă a folosit baza Nojeh doar pentru a-și realimenta avioanele aflate în drum către și dinspre Siria.

În plus, oficialul iranian a criticat dur Moscova pentru anunțul privind folosirea bazei din Iran, calificându-l drept o „cacialma” în fața opiniei publice. Potrivit Moscovei, în intervalul 16-18 august bombardiere rusești Tu-22M3 și Su-34 au folosit de trei ori baza Nojeh pentru a ataca poziții din Siria ale grupării Statul Islamic și Frontul al-Nusra. Informația a fost publicată mai întâi de presa libaneză, iar Rusia a confirmat-o.

Potrivit AFP, subiectul este foarte sensibil și pentru Iran, întrucât Constituția sa interzice orice fel de staționare de trupe străine pe teritoriul țării.

În anunțul de luni privind retragerea avioanelor din Iran, Ministerul rus al Apărării mai menționează că folosirea în viitor a bazelor din Iran de către aviația rusă „va depinde de acordurile (ruso-iraniene) privind combaterea terorismului și de situația din Siria”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...