În ce țări Republica Moldova exportă cele mai multe produse agricole

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea mai mare cantitate de produse agricole din ţara noastră se exportă în România, Belarus, Federaţia Rusă, Polonia și Ucraina. Totodată, cele mai mari cantităţi de cereale se exportă în Marea Britanie, Indonezia, Malaezia şi Vietnam. Datele au fost prezentate astăzi de directorul Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Acesta a specificat că, în comparaţie cu anul trecut, volumul exportului s-a majorat semnificativ și au apărut categorii noi de produse agricole destinate exportului.

Astfel, în primele șapte luni ale anului curent au fost exportate 87 mii de tone de mere, față de 52 mii de tone în aceeași perioadă a anului trecut; 2,8 mii de tone de piersici, care anul trecut practic nu au fost exportați. În aceeași perioadă a anului curent s-au exportat 956 tone de zmeură, față de 478 tone în primele șapte luni din 2015. A crescut şi cantitatea de căpșune exportate: 360 de tone față de 80 de tone. Au fost exportate şi nuci în coajă, aproximativ 600 de tone, cantităţi mari de zmeură, mure şi rădăcini de hrean.

Directorul ANSA a menţionat că doar din partea Federaţiei Ruse sunt stabilite listele exportatorilor. Astfel, în perioada anilor 2015 – 2016, 123 de agenţi economici au avut dreptul de a exporta în Federația Rusă mere, pere şi gutui, caise, cireșe, vișine, piersici, prune şi porumb în stare proaspătă.

În total, Republica Moldova exportă produse în circa 70 de state, iar lista firmelor exportatoare de produse agricole depăşeşte cifra de o mie. În anul 2016 au fost eliberate certificate fitosanitare pentru mai mult de 50 de state.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...