Olesea Nespeac, dansatoarea din Moldova de la ‎„ТАНЦЫ на ТНТ‬” povestește cum dansul te scoate din anonimat

1

Olesea Nespeac e o tânără dansatoare din Moldova, care participă la cel de-al treilea sezon al concursului televizat „ТАНЦЫ на ТНТ” din Rusia. Ea crede că succesul este un rezultat al propriului efort. Dansează de la vârsta de cinci ani și este convinsă că în dans se vorbește prin mișcare. Despre cum este să schimbi cinci perechi de pantofi de dans în timpul unui antrenament ne povestește tânăra în materialul de mai jos.

Ieri, 20 august, a fost prima emisiune din cadrul show-ului televizat „ТАНЦЫ на ТНТ”, concurs în care prezența tinerei din Moldova, Olesei Nespeac, cu siguranță va fi observată. Pregătirile pentru acesta sunt destul de solicitante și decurg într-un tempou grăbit. Cu toate acestea, noi am provocat-o pe dansatoare să ne povestească despre cum a început să danseze și care scene i se par cele mai tentante.

 

Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea

Tânăra dansează de mică. A început cu baletul. Anume atunci a descoperit că are anumite capacități și înclinații spre plasticitate și muzicalitate. Pe parcursul carierei sale de dansatoare, Olesea Nespeac a încercat diferite stiluri de dans. Acum ea poate spune cu exactitate că le dansează pe toate, dar cel mai apropiat stil este cel modern, de genul jaz-funk. Acesta e un amestec de hip-hop cu o anumită doză de feminitate. „De asemenea, mie îmi place foarte mult dansul de relaxare a artistului, cel pe care îl practică artiștii care posedă o formă plastică foarte bună și o pregătire fizică pe măsură”, spune tânăra.

Prezența ei în acest concurs nu este singura participare a dansatoarei la show-urile televizate. Anterior, ea a mai evoluat alături de „Spacedancecompany” la „Românii au talent” și la prima ediție a concursului „Moldova are talent”. Deși nu este la prima participare, de fiecare dată înainte de a ieși pe scenă are emoții și este plină de euforie. „La aceste concursuri este emoționant faptul că ești apreciat deodată, chiar după evoluție. Jurații sunt niște oameni competenți și nu se sinchisesc să-ți spună direct ceea ce cred”, ne mărturisește Olesea.

 

Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea

În acest gen de competiții dansatorul este foarte aproape de public. Despre această relație, Olesea spune că spectatorul mereu este unul foarte diferit. Nu este de fiecare dată unul înțelegător sau educat, tolerant sau iubitor de artă. Cu toate acestea, pentru fiecare artist e plăcut atunci când publicul reacționează cu aplauze gălăgioase, când complimentează evoluția unui dansator. „Câteodată acesta este singurul lucru care îți dă forță să continui”.

 

Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea

„Internetul astăzi ne permite să ieșim din anonimat și să devenim celebri”

Povestindu-ne despre acei dansatori care o motivează, Olesea a ținut să menționeze că „sunt persoane care inspiră printr-un singur filmuleț sau publicație pe Instagram. Este foarte bine că astăzi este atât de ușor să cucerești lumea cu ajutorul Internetului. Am să dau câteva nume: Ashley Everette, Kaelynn Harris, Parris Goebel, Brian Friedman, Yanis Marshal și mulți alții. Ei sunt cei care pot inspira pe oricine”. Tânăra are o apreciere aparte pentru ceea ce face interpreta Beyonce: „Munca, talentul și posibilitățile acesteia sunt nelimitate”.

Se întâmplă de multe ori ca dansatorii să rămân anonimi. Scena nu de fiecare dată le aparține doar lor, din simplul motiv că aceștia aleg să îi însoțească pe anumiți interpreți în evoluțiile sale. Despre acest lucru Olesea crede că niciodată un dans pe scenă alături de un artist celebru nu te face să rămâi în umbră, din contra: „ A lucra în echipă cu un interpret renumit presupune un anumit succes pentru noi”.

 

Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea

„Singurul ritual care îți poate aduce succesul este să-ți antrenezi corpul”

Activitatea unui dansator profesionist este una destul de solicitantă fizic. Astfel, Olesea ne mărturisește că în timpul pregătirilor pentru un anumit concurs, cum este și această perioadă, ea încearcă să mănânce mai puțin și chiar deloc după antrenamente.

Singurul ritual, despre care crede că îi poate aduce succesul, este să-și antreneze suficient de bine corpul, lucru la care lucrează intens. „În timpul unui antrenament pot schimba cinci perechi de pantofi de dans. Schimb pantofii cu toc pe adidași și invers. Important în dans este cum te miști”.

Regretă mult că în țara noastră nu îți poți permite să faci dans toată viața. Doar dansând nu este suficient să îți câștigi sursele de existență. „Acest lucru i-a făcut pe mulți dansatori buni să plece în lumea întreagă, în țară au rămas foarte puțini”, spune Olesea.

Despre cel mai bun loc în care poți să dansezi în Chișinău

Dansul este o artă, dar cât de bine o practici depinde de tine, astfel crede tânăra. „Totul poate fi învățat. Important e efortul pe care îl depui și antrenamentele zilnice”. Pentru a dansa nu trebuie să ai abilități speciale, trebuie să ai dorință. Acest lucru este valabil doar pentru un amator, căci un adevărat profesionist are nevoie de mult mai mult. Trebuie să ai anumite cunoștințe despre bazele coreografiei, despre încălzire și nu numai. Un adevărat coreograf trebuie să danseze orice, să fie universal. Tânăra spune că anume acest lucru se apreciază cel mai mult în lumea dansului.

Oricine dorește să danseze trebuie să știe că în Chișinău sunt foarte multe locuri unde fiecare dintre noi ar putea merge să danseze bine, ne spune tânăra. „Cel mai bun loc rămâne a fi SpaceDanceCompany. Trupa noastră este o nișă care experimentează permanent tot ce e nou și o face într-o manieră creativă.”

 

Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Photo Credit: Facebook/Nespeac Olesea
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente