Eveniment

Prima reuniune a unui comitet NATO în Republica Moldova va avea loc la Chişinău la începutul lunii iunie

Este prima reuniune a unui comitet NATO în Republica Moldova, care va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Premierul Chiril Gaburici a declarat în cadrul întâlnirii de astăzi la Chişinău cu Sorin Ducaru, Asistent al Secretarului General al NATO pentru riscuri de securitate emergente, că Republica Moldova va „aprofunda dialogul politic şi cooperarea cu NATO”.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre oportunitatea cooperării dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii în regiune şi aprofundarea dialogului politic la nivel înalt.

Un subiect al întrevederii celor doi oficiali a vizat elaborarea unei noi strategii de securitate naţională a Republicii Moldova, în contextul evoluţiilor din regiune. Prim-ministrul a subliniat că autorităţile moldovenești mizează pe suportul statelor membre NATO, la nivel de expertiză, în definitivarea respectivei strategii. În aceiaşi ordine de idei, șeful cabinetului de miniştri a menţionat că, actualmente, Guvernul este preocupat de elaborarea Strategiei de securitate cibernetică a Republicii Moldova, care va fi parte integrantă a Strategiei naţionale de securitate. „Suntem responsabili de pacea şi liniştea cetăţenilor noştri”, a subliniat premierul.

Chiril Gaburici a salutat acceptarea Republicii Moldova în două iniţiative noi, lansate de NATO la Summitul din Ţara Galilor, din septembrie 2014: Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare şi Platforma de Interoperabilitate.

Asistentul Secretarului General al NATO a apreciat faptul că autorităţile moldoveneşti atribuie o importanţă specială Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO pentru 2014-2016, care trasează obiective de cooperare în implementarea reformelor democratice, modernizarea forţelor armate, combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii şi gestionarea situaţiilor excepţionale.

Premierul Chiril Gaburici şi Ambasadorul Sorin Ducaru s-au arătat interesaţi în deschiderea, cît mai curând, a unui Oficiu de legătură al NATO la Chişinău, care ar facilita dialogul şi cooperarea bilaterală în promovarea reformelor din sectorul de securitate şi apărare, dar şi implementarea proiectelor bilaterale.

La finalul întrevederii, premierul a reiterat invitaţia pentru Secretarul General NATO de a vizita Republica Moldova în această vară.

sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *