Cel mai recent studiu pe marginea dominaţiei platformelor mobile, tocmai a fost făcut public în urmă cu câteva zile de Gartner. Acesta ne ajută să ne formăm o opinie foarte clară în privinţa situaţiei din piaţă, deşi nu putem spune că vedem nişte schimbări importante.

La finele celui de-al doilea trimestru din 2015, cota globală de piaţă a Android a fost de 82,2% din piaţă. Tot atunci, popularitatea iPhone-urilor se reflecta într-un procent de 14,6%. În 2016, Google se pare că a făcut ceva bine cu al său sistem de operare, dacă avem în vedere faptul că majoritatea celor care au renunţat la alte platforme s-au orientat către Android. Urmarea este un procent de 86,2% din piaţă deţinut de Android, în timp ce iPhone-urile au scăzut de la 14,6% până la 12,9%. Având în vedere că vânzările iPhone-urilor au scăzut anul acesta pentru prima oară, era inevitabil să nu se reflecte respectivul trend şi în această statistică. Mai mult decât atât, vor continua să scadă şi în viitor, dacă nu cumva vedem un smartphone revoluţionar lansat în septembrie.

Pe de altă parte, în timp ce numărul utilizatorilor de Android a crescut, Windows Phone a devenit aproape inexistent, în scădere de la 2,5% până la 0,6%, în timp ce BlackBerry OS mai are doar 0,1% din piaţă, în scădere la 0,3%. Cu alte cuvinte, sunt peste 99% şanse ca telefonul din buzunarul vostru să fie un iPhone sau un Android.