Bază militară secretă descoperită întâmplător în Arctica

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O bază militară secretă aparținând Statelor Unite și datând din perioada războiului rece a fsot descoperită în partea de nord a Groenlandei, după topirea gheței. Potrivit Dailystar, construcția obiectului a fost parte a unei operațiuni derulată de SUA sub numele de Project Iceworm. Printre altele, aici urmau să fie dislocate aproape 600 de arme nucleare, la care Rusia nu ar fi putut avea acces.

Autoritățile daneze, cărora le aparține insula, au fost informate în legătură cu existența bazei dar, potrivit publicației menționate, nu știau care este destinația ei. Planul prevedea, printre altele, 4.500 de tuneluri, un hotel, un magazin, un teatru și o biserică.

Dar gheața și-a modificat prea repede configurația, astfel că, scrie Dailystar, americanii s-au văzut nevoiți să renunțe la proiect, astfel că în 1966 totul a fost abandonat.

Anterior, arhivele de securitate națională ale SUA au publicat documente desecretizate, conform cărora guvernul de la Wshington planifica, în egală măsură, să amplaseze în secret arsenal nuclear pe teritoriul Islandei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...