„Congresul de astăzi, ştim cu toţii, este organizat de către Guvern şi a fost întotdeauna în serviciul partidului guvernant Atunci când organizatorul este o instituţie, controlată de un partid, Congresul va promova interesele acestui partid. De aceea vă îndemn ca la Congresul actual să fim conştienţi de acţiunile noastre, să nu ne lăsăm manipulaţi şi să nu ridicăm mâna automat”, a declarat reprezentanta diasporei din SUA Elena Dragalin.

Participanţii la congres au avut posibilitatea să vorbească despre problemele pe care le au atunci când revin acasă, dar au fost mereu limitaţi în timp şi întrerupţi de organizatori.

„La momentul actual suntem foarte vizibili, ne cunosc toţi, datorită faptului că avem aşa mulţi colegi din diasporă. Şi mai e un factor, şiretlicul cela cu miliardul. După şiretlicul cela cu miliardul aşa de bine ne cunosc peste hotare, de doamne fereşte. Am doi ani de când lupt să schimb destinaţia unui lot de pământ şi lupt cu morile de vânt. Şi ce am întâlnit în faţă - o barieră a birocraţiei. O birocraţie straşnică, nici nuştiu cum să mă exprim. Am vrut să deschid un cont în bancă, dar a durat două săptămâni, când într-o ţară normală timp de o oră ai deschis contul şi începi a lucra! Bine că am transport, mă duc, vin, dar un moş Vasile, dar un moş Gheorghe?”, a spus un reprezentant al diasporei din Federaţia Rusă, Dumitru Pogorea.

Premierul Pavel Filip a fost întrebat despre gaura din buget după furtul miliardului, dar a evitat să răspundă, motivând că sonorizarea este proastă.

„A fost în presă scris că cineva a luat banii şi a dispărut. Vreau să vă întreb dacă aceşti bani au fost găsiţi şi dacă au fost returnaţi şi în ce mod a fost astupată această gaură şi furt?! Cine va plăti aceşti bani şi cât timp va trebui să stăm noi peste hotare, că aici banii se duc, se duc şi nu se mai întorc”, a întrebat Valentina Cuşnir, reprezentantă a diasporei din Italia.

„Eu în primul rând vreau să spun că avem o sonorizare foarte proastă. Se aude cu greu aici, poate în sală se aude mai bine. Îmi place foarte mult atunci când din partea dvs vin şi propuneri, nu doar critici neconstructive. Pentru că atunci când suntem de cealaltă parte a barierei eu le numesc critici neconstructive”, a fost răspunsul premierului Filip.

Reprezentanţii diasporei au rămas nemulţumiţi în urma discuţiilor cu oficialii de la Guvern, iar unii dintre ei au spus că nu vor mai participa la acest eveniment.

„S-a spus astăzi de la tribuna principală că noi trebuie să închidem ochii, într-un fel, şi să nu mai auzim nimic, dar nu putem să mergem înainte. Noi avem poziţia noastră, ideiile noastre care trebuiesc să fie înaintate. Noi am propus chiar şi la alegerile parlamentare ideile care sunt în Letonia. În Letonia se deschide toată istoria candidatului în Parlament şi toată bibliografia. Aici însă e ascuns, nu vor să arate cine este persoana. Şi de aceea ajung la aşa situaţie că cineva a furat miliardul, dar cineva trebuie să răspundă, din popor, oameni care au 1100 de lei pe lună”, a declarat Gheorghe Tofan, reprezentant al diasporei din Letonia.

„În viziunea mea acest congres se transformă într-o farsă. Am fost la trei sau la patru congrese şi rezultatele lor niciodată nu au fost discutate. După cum vedem, realitatea e că în RM viaţa nu se îndreaptă spre bine, dar din ce merge tot se înrăutăţeşte şi se înrăutăţeşte. De aceea spun că vin şi pierd timpul”, a spus şi Dumitru Pogorea.

La Con­gre­sul Dias­po­rei, edi­ţia 2016, au par­ti­ci­pat lideri ai aso­ci­a­ţi­i­lor de moldoveni din 28 de ţări. Evenimentul este organizat o dată la doi ani în cadrul Zilelor Diasporei, marcate la sfârşitul lunii august.