„Este adevărat că magistraţii nu au satisfăcut toate pretenţiile celor de la Energokapital. Astfel, judecătoria sectorului Centru a decis că Energocom este obligată să achite firmei Energokapital peste trei milioane de lei, penalităţi de întârziere pentru perioada 27 iulie 2015 - 26 ianuarie 2016, iar pretenţiile pentru plata de penalităţi pentru perioada 23 martie - 26 iulie 2015 au fost respinse ca fiind tardive”, notează sursa.

De asemenea, instanţa a decis că Energocom urmează să-i achite firmei Energokapital şi dobânzi de întârziere de 2,62 milioane de lei pentru perioada din 24 februarie 2015 şi o dată necunoscută. Or în decizie o serie de date sunt şterse.

„În schimb, instanţa a respins ca neîntemeiate pretenţiile Energokapital privind recuperarea prejudiciului de la Energocom. Ce prejudicii pretindea Energokapital nu este specificat, dar iniţial s-a anunţat că firma din Tiraspol cerea plata unei datorii şi penalităţi care depăşesc 350 de milioane de lei”, relatează Mold-street.

Amintim că intermediarul energetic din regiunea transnistreană, compania Energokapital, a acţionat în judecată compania de stat Energocom pentru datorii la energia livrată. Potrivit aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Energocom are datorii de 13,9 milioane de dolari pentru energia livrată de Energokapital.

O investigaţie recentă a organizaţiei media The Black Sea a arătat că Energokapital aparţine unor firme off-shore care au fost implicate în jaful din sistemul bancar al Republicii Moldova. „Ţara zguduită anul trecut de proteste masive şi schimbări multiple ale guvernelor este alimentată cu energie electrică de un lanţ de firme care traversează Transnistria, duce în China, Scoţia şi insulele Seychelles”, se spune în investigaţie.

Începând cu 2014, compania intermediară Energokapital plăteşte principalului producător de energie electrică din Moldova, Centralei de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, pentru serviciul de conversie a gazelor naturale în energie electrică. Moldova este dependentă în proporţie de 80 la sută de curentul produs de această centrală, astfel zona separatistă deţine monopolul asupra aprovizionării cu energie electrică a ţării. De la Centrala de la Cuciurgan, Energokapital vinde curentul companiei de stat din Republica Moldova, Energocom. Cu toate acestea, preţul pentru energia electrică nu se bazează pe costuri, deoarece Transnistria nu plăteşte pentru gazul pe care îl consumă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.