Actualitate

Timpul local: Drochia, Glodeni, Rezina, Orhei

Pe lângă consilieri, oameni de afaceri şi profesori, din delegaţie vor mai face parte preotul Cristian Pomohaci, cântăreaţa Oniţa Ciută şi Ansamblul de dansuri populare „Izvoraș”. Aceştia vor fi primiţi cu muzică de către cântăreții Arsenie Butnaru și Vasile Pascaru, ambii născuți în satul Chetrosu, însoţiţi de Ansamblul local de dansuri populare „Mărunțica”.

Glodeni

Nouă elevi de la LT „Lev Tolstoi”, Balatina, Cuhnești, gimnaziile Cajba, Petrunea, Hâjdieni, Cobani, Camenca, Limbenii Noi au avut parte de o vacanță în tabăra „Sulina” din România, judeţul Tulcea. Elevii au participat în cadrul Programului ARC-2016, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Relațiilor cu Românii de Pretutindeni. Copiii au fost antrenați în diferite activități, în cele din urmă, am obținut aprecierea scontată – titlul de Miss Sulina 2016, premiul II la Concursul de cultură generală, premiul II la concursul de artă. Nu au lipsit nici distracțiile din jurul focului de tabără, grătarul pe plajă și scăldatul în mare.

Rezina

Recent, în raion a fost finalizată campania de recoltare a cerealelor şi legumelor de grupa I. Începutul recoltării din acest an a fost destul de anevoios. În rezultatul ploilor torenţiale şi vânturilor puternice din 18-19 iunie multe semănături au fost polignite, însă, graţie iscusinţei şi experienţei combinerilor, acumulate an de an, campania a fost încheiată cu succes. Vă reamintim, că aceste culturi au ocupat în anul curent aproape 11,8 mii ha.

Din suprafaţa totală, circa 80 la sută au revenit semănăturilor de grâu de toamnă, de orz – 2,1 mii ha, de mazăre – 0,4 mii ha. Recolta globală a atins cifra de peste 41,4 mii de tone, astfel rodnicia medie raională pe grupă fiind de 3,5 tone/ha. Cea mai mare productivitate, câte 3,6 t/ha, a fost înregistrată la grâu, urmată de 3,5 t/ha la orzul de toamnă, 3,2 t/ha – la mazăre şi 3,1 t/ha – la orzul de primăvară.

Exprimată în procente, rodnicia medie raională actuală depăşeşte nivelul anului trecut cu 50 la sută şi e de aproape trei ori mai mare comparativ cu anul 2012. Consiliul Raional susține că 2016 e un an record comparativ cu ultimii cinci. Tabloul analizei suprafeţelor şi rodniciei în dinamică, începând cu anul 2012 până în anul 2015 inclusiv, e următorul: 9,2 mii ha şi câte 1,1 t/ha; 9,8/ mii ha şi câte 2,6 t/ha; 10,2 mii ha şi câte 2,6 t/ha; 9,5 mii ha şi câte 2,2 t/ha. Cu rezultate deosebite au încheiat campania de recoltare agenţii economici din primăriile Echimăuţi şi Pecişte, care au înregistrat câte 4,3 t/ha, Trifeşti – câte 4,2 t/ha, Solonceni – câte 4,1 t/ha.

După cantitatea producţiei globale de cereale, cel mai mult s-a adunat în hambarele agenţilor agricoli din primăriile Ţareuca şi Pecişte – câte peste 3,5 mii de tone. Ceva mai puţin, câte 3,4 mii de tone, au fost stocate în Primăria Lalova, 3,1 mii de tone – în Primăria Cinişeuţi şi a câte peste 2 mii de tone în primăriile Echimăuţi, Horodişte, Ignăţei, Saharna şi altele.

Orhei

La ședința extraordinară a Consiliului Raional Orhei, care s-a desfășurat în ziua de 17 august 2016, a fost corelat bugetul raional cu bugetul de stat pentru anul 2016.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost abordate subiectele referitoare la acordarea mijloacelor financiare pentru procurarea materialelor de construcție necesare Școlii Raionale Sportive, amenajarea unui spațiu pentru autospecialele din cadrul serviciului Situații Excepționale Orhei și acordarea ajutoarelor unice, în baza cererilor parvenite din partea persoanelor social vulnerabile. În aceeași ordine de idei, a fost votată Decizia de reorganizare a instituției de învățământ din s. Susleni, căreia din lipsă de elevi îi revine statut de gimnaziu.

În baza multiplelor demersuri din numele Î.C.S. „BEMOL RETAIL”, arhitectul raionului Orhei, Ion Platon, a intervenit către consilieri cu rugămintea de a lua atitudine față de legalitatea construcției neautorizate în raza intersecției drumurilor de importanță națională M2 – R20. Astfel, urmează să fie constituită o Comisie care va cerceta cazul dat.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *