Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Copii din R. Moldova, la…

Copii din R. Moldova, la prima tabără de cusut ie din România

Un grup de 16 copii din R. Moldova și din Sălaj învață în aceste zile, în prima tabără de cusut ie din România, desfășurată la Valcău de Jos, tainele realizării celebrei piese de vestimentație populară românească. Tabăra este organizată la inițiativa Fundației Agapis, coordonatoarea proiectului fiind arhitectul Ioana Corduneanu, cea care a declanșat în România fenomenul redescoperirii și folosirii simbolurilor vechi și care coordonează cea mai mare șezătoare online din lume, fiind însoțită de două meșterițe populare, scrie agerpres.ro.

„Învățăm tot ce e nevoie pentru prima cămașă — cămașa cu îngrădea, strămoașa cămășii cu alțiță. Ele, participantelr la tabără, sunt destul de îndemânatice, au vedere foarte bună la vârsta asta, doresc să folosească culori vii, aprinse — roșii, potrivite cu vârsta lor și sperăm ca să le rămână din tabăra asta o amintire, să avem această cămașă cu îngrădea, care este o cămașă oltenească, ca un început pentru o colecție foarte importantă de cămăși pe care ele, în timp, o să și-o construiască. Să aibă una din toate regiunile țării”, spune Ioana Corduneanu.

„Este prima tabără de cusut ie din România, când se adună 16 copii din România și R. Moldova, pentru că în ceea ce privește etnografia, nu prea avem granițe. Fundația Agapis a considerat necesar un astfel de proiect pentru că trebuie să stăm cumva, să facem opoziție tricourilor cu Batman, Superman, tricourilor cu Hello Kitty și e foarte important să ne cunoaștem și să ne cultivăm rădăcinil”, a menționat, pentru AGERPRES, Alina Zară Prunean, inițiatoare a proiectului.

Tabăra, ce se desfășoară în perioada 16-21 august, este oferită gratuit copiilor și toți cei implicați fac voluntariat.
Inițiativa este parte a proiectului Colțul Românesc, al Fundației pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis Sălaj, realizat cu sprijinul Sănătate Dulce, Primăria Valcău de Jos, Mândra Chic, Semen Cusute, art salon molDeco din Chișinău și Muzeul de Pânze și Povești.