Biroul pentru Reintegrare despre aplicațiile militare organizate în regiunea transnistreană

Biroul pentru Reintegrare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu noile aplicaţii  militare, care au avut loc în apropiere de oraşul Tiraspol în zilele de 16 şi 17 august 2016, organizate  de aşa-zisele structuri de forță transnistrene în comun cu Grupul Operativ al Trupelor Ruse.

“Calificăm drept ilegale şi inadmisibile astfel de acţiuni pe teritoriul Republicii Moldova.

De menţionat că, mediatizarea excesivă de către mass-media transnistreană a exerciţiilor militare, precum şi a participării la acestea a unor lideri din administraţia de la Tiraspol, indică asupra tensionării situaţiei din regiune.

Acţiunile provocatoare de acest gen subminează mecanismele existente de menţinere a păcii, sunt incompatibile cu logica procesului de  negocieri pentru reglementarea transnistreană şi reprezintă o sfidare deschisă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Reiterăm că, manevrele militare desfăşurate frecvent în ultima perioadă de timp în regiunea transnistreană, denotă existența unei interacțiuni consolidate între efectivele militare ale Federaţiei Ruse și cele ale aşa-ziselor structuri de forță transnistrene, ceea ce impune necesitatea mobilizării eforturilor în vederea realizării obiectivului de retragere necondiționată de pe teritoriul R.Moldova a formațiunilor militare străine fără statut juridic determinat, precum și a stocurilor de muniții care le aparţin, cu respectarea prevederilor constituționale și a angajamentelor internaționale existente”, se arată în declaraţia Biroului pentru Reintegrare.

Moldova. ORG precizează că în regiunea transnistreană au avutloc noi aplicații militare la care au participat trupe ruse și unități speciale aflate în subordinea administrației de la Tiraspol.

Potrivit Novostipmr.com, în localitatea Blijnii Hutor din raionul Slobozia ”au avut loc exerciții comune antiteroriste ale unităților speciale ale instituțiilor de forță și ale Grupului Operațional de Trupe Ruse”. În timpul aplicațiilor au fost imulate situații reale, localnicii fiind avertizați despre acest lucru, precizează Novostipmr.com.

În perioada 26 iulie – 3 august a.c., în stânga Nistrului au mai avut loc exerciții militare cu participarea trupelor ruse, având drept obiectiv declarat „contracararea unor ameninţări teroriste”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare