Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate

„Pe Sănătate INFO aflați că Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală a avut, în iulie, suficiente resurse financiare disponibile pentru a acoperi cheltuielile instituțiilor medicale din Moldova. Cel puțin asta este explicația Ministerului Finanțelor la întrebarea de ce nu a transferat luna trecută cele aproximativ 240 de milioane de lei în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Instituția promite să transfere banii în august, dar precizează că va face acest lucru în limita posibilităților și conform priorităților. Asta, deși conform Legii privind mărimea, modul și termenii de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, modificată anul trecut, statul este obligat să transfere resursele până pe data de 27 a fiecărei luni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

Detoxifierea organismului a devenit de curând una dintre cele mai populare metode pentru adoptarea unui regim alimentar echilibrat și sănătos. Curele sunt ținute atât de femei, cât și de bărbați care practică sportul ori pur și simplu vor să dea jos niște kilograme. Moldova nu e o excepție. Pe piață apar tot mai mulți producători de sucuri naturale ori smoothie-uri, care ne asigură că băuturile sunt minunate pentru organism. Adevărat sau ba, cert este că pentru o cură de detox de aproximativ cinci zile cu sucurile magice, îți vei goli buzunarul de la cel puțin 60 de euro și cel mult 300. Dacă sunt sau nu indicate curele de detoxifiere pentru organism, există niște riscuri sau condiții pentru cei care vor să le înceapă, am încercat să aflăm de la mai mulți specialiști.

Seria materialelor despre tuberculoză continuă. Tot pe Sănătate INFO aflați de faptul că în tratamentul acestei maladii sociale este foarte important ca pacientul să fie susținut moral, social și chiar financiar. Doar așa, spun specialiștii, el va putea face față medicației grele pe care trebuie să o urmeze pentru a se însănătoși. Dacă nu au acest suport, există riscul ca bolnavul să abandoneze tratamentul. De regulă ajutorul respectiv vine din partea unei echipe multidisciplinare, organizat în cadrul unor centre comunitare deschise pe lângă spitalele raionale. Misiunea specialiștilor de acolo este să-i susțină și să-i ajute pe oamenii bolnavi de tuberculoză să ducă tratamentul până la capăt, să-i găsească pe cei suspectați de boală și să informeze oamenii despre maladie și riscurile ei. În proces sunt implicați doctori ftiziopneumologi, medici de familie, asistenți sociali, asistenți medicali, psihologi, primari, polițiști și uneori chiar preoți. Fiecare are un rol important în tot ce înseamnă controlul tuberculozei în localitatea lor.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG