Tsipras insistă: Grecia va face „tot ce este necesar” pentru a obține din partea Berlinului reparații de război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, s-a declarat hotărât să facă „tot ce este necesar” pentru a obține din partea Germaniei plata reparațiilor pentru ocupația nazistă, informează marți AFP.

„Pentru prima dată avem o strategie națională” pentru a susține această revendicare, formulată de Atena în pofida refuzului categoric al Berlinului, a declarat Tsipras, luni, în timpul unei festivități de comemorare a unui masacru al civililor de către trupele germane în 1943, în satul Kommeno, în nord-vestul țării.

Grecia „va face tot ce este necesar la nivel diplomatic. Și, dacă va fi necesar, legal”, a adăugat premierul, invocând raportul remis la sfârșitul lui iulie legislativului de o comisie parlamentară formată în 2015 pentru a decide asupra acestei probleme.

Acest raport cifrează la 269,5 miliarde de euro nivelul despăgubirilor datorate Greciei de ocupația fascistă, în baza unui calcul stabilit în 2014 de o autoritate financiară elenă. La rândul său, guvernul grec a invocat la mijlocul lui 2015 suma de 278,7 miliarde de euro.

Această sumă, care i-ar permite Greciei să-și achite grosul datoriei sale publice care se ridică la aproape 320 de miliarde de euro, include rambursarea a circa 10 miliarde de euro din împrumutul obligatoriu impus Greciei de ocupantul nazist.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...