Gofman: Aeroportul a intrat în posesia unor persoane apropiate Partidului Democrat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aeroportul Internațional Chișinău este controlat de către persoane apropiate Partidului Democrat, prin intermediul unor companii off-shore, susține Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul Centrului Național Anticorupție.

El susține că, inițial, Aeroportul a fost preluat de companii controlate de Ilan Shor, dar ulterior beneficiarii au devenit alții.

„Beneficiarii reali ai Aeroportului se ascund în spatele unor companii off-shore din Aruba, Insulele Virgine Britanice, Belize și Marea Britanie. Când a fost arestat pentru prima dată Ilan Șor, atunci când a refuzat să cedeze 39% din acțiunile de la Victoriabank, tot atunci a fost schimbați și o parte din proprietarii Aeroportului, prin schimbarea proprietarilor companiilor din off-shore. Când se schimbă administratorii, off-shore-urile fondatoare sau adresele acestor off-shore-uri, acesta e semn că s-au schimbat beneficiarii. Actualii beneficiari ai Aeroportului Chișinău sunt TB Team Management LLP, Dilox United LTD și Valtara A.V.V. Rețineți aceste companii și în viitorul apropiat se va face lumină și în cazul Aeroportului Chișinău. Atunci va fi clar la cine din persoanele apropiate Partidului Democrat trebuie căutat”, a declarat Gofman într-un interviu pentru portalul Anticorupție.md.

Potrivit acestuia, în schema de preluare a Aeroportului sunt implicate companii off-shore care au legătură și cu jaful din sistemul bancar și rezervele Băncii Naționale.

„Aceste companii dispun de interconexiuni cu persoanele și companiile moldovenești, străine, inclusiv din jurisdicții off-shore, care se țin lanț și au fost implicate în „furtul secolului”. Adevărul despre furtul din sistemul financiar-bancar este deja dezvăluit în mare parte prin publicații apărute în presă, investigații, doar că e vorba despre episoade, frânturi. Toate aceste informații trebuiesc puse cap la cap pentru a vedea tabloul general. Companiile folosite în furtul miliardului au fost folosite anterior și la atacuri raider, și la devalizare sistemului bancar, și la furtul din rezervele valutare. Firmele pe care le-ați menționat au beneficiat de credite toxice de la cele trei bănci. Tot ele au fost folosite pentru tranzitarea banilor, pentru mușamalizarea transferurilor bancare interne și internaționale”, a precizat Mihail Gofman.

Amintim că în toamna anului 2015, premierul de la acea oră, Valeriu Streleț, a insistat ca Aeroportul să revină în proprietatea statului, întrucât au existat mai multe nereguli în procesul de concesionare, iar actualii proprietari nici măcar așa nu și-au respectat obligațiile prevăzute în contractul de concesionare.

Ulterior, Streleț a fost demis inclusiv prin votul Partidului Democrat, fiind acuzat de „suspiciuni de corupție”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...