La rândul lor, reprezentanţii Delegaţiei UE în Moldova şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu frauda din sistemul bancar moldovenesc şi au remarcat că, din cauza jafului, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut mai multe programe de asistenţă financiară.

Membrii societăţii civile susţin că ancheta privind jaful din sistemul bancar, desfăşurată în ţara noastră, nu are sorţi de izbândă. Şi asta deoarece instituţiile de drept ar fi aservite reprezentanţilor puterii, care ar fi implicaţi în furtul secolului.

Şi unii deputaţi în Primul Parlament sunt convinşi că beneficiarii jafului din sistemul bancar vor fi pedepsiţi doar dacă vor fi implicate structurile internaţionale de investigaţie.

Contactaţi de Jurnal TV, reprezentanţii Serviciului de presă al Procuraturii Generale, care gestionează mai multe dosare privind frauda din sistemul bancar, au respins acuzaţiile. Precizăm că apelul către Delegaţia UE în Republica Moldova a fost făcut după ce, săptămâna trecută, aceiaşi reprezentanţi ai societăţii civile şi mai multe persoane publice s-au adresat către Europol şi alte instituţii de drept din Uniunea Europeană şi Statele Unite, pe care le-au îndemnat să se implice în investigarea jafului de un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Semnatarii petiţiei au informat structurile internaţionale de control că frauda s-a produs cu participarea unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul Băncii Naţionale, iar autorităţile responsabile au închis ochii la aceste nereguli.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.